Ne ignorirajte promjene na noktima

Piše
Vedran Mikulić

Oct 06, 2020

Ako nam je ishrana loša znakove ćemo vidjeti na koži, ako smo umorni, imat ćemo podočnjake, a još jedan dio tijela koji nam može pokazati ako imamo nekakav problem jesu nokti.

Manjak željeza

Naše tijelo uvijek nam daje znakove o našem zdravlju i vrlo lako pokaže nam kada smo dobro, ali i kada nešto nije u redu. Stručnjaci iz Australije otkrivaju nekoliko promjena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorirati i na što točno ukazuju.

  • Bijele točkice – Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcija i cinka, ali i loša ishrana. Ove probleme vrlo lako možete riješiti promjenom hrane koju jedete.
  • Plavi nokti – U hladnijim danima nokti znaju poplaviti i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će se riješiti. S druge strane, razlog može biti manjak željeza u organizmu.

Žuta boja

  • Ispucali i žuti nokti – Pušačima su nerijetko nokti žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primijetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Također, žuta boja noktiju može biti posljedica plućnih bolesti.
  • Crne mrlje po noktima – Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku ladicu ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podljev krvi koji može iz ljubičaste preći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno posjetite liječnika jer to može biti znak melanoma, raka kože.

Tanki, meki i suhi

Nokti vam se lako lome i dosta su mekani na dodir? Moguće je da vam nedostaje proteina. Važno je u svakom obroku imati porciju proteina veličine šake, ali i unositi dovoljno vitamina D i A u organizam. Za D vitamin možete se izložiti suncu, a vitamin A unesite putem zelenog povrća i mrkve.

Suhi nokti koji se listaju obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba unijeti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se piti vode više nego sada i mala promjena je dobrodošla.

Foto: pixabay

Izvor: avaz.ba

Komentari