Noć knjige 2015. ­– knjige, vampiri, Indija…

Piše
Fedora Kraljić

Apr 24, 2015

Noć za knjige o vampirima, dalekim putovanjima, glazbom, plesom i ugodnim druženjima po četvrti se put održala u Zagrebu.

Izložba Umjetnička knjiga / Book art u galeriji ULUPUH najbolje je mjesto za početak putovanja u Noći knjige. Ovdje knjiga prestaje biti samo tekst i pojavljuje se u najrazličitijim formama. Knjige na ručno rađenom papiru, drvorez, čipka i kolaž samo su neke od tehnika kojima su izložene knjige nastale. Sloboda u istraživanju forme rezultirala je knjigama koje su svojevrsna vizualna atrakcija. Cilj autora izložbe bio je potaknuti razmišljanje o tome što nam knjiga znači danas, u vrijeme kada su je ostali mediji potisnuli u drugi plan. Ako to niste učinili u Noći knjige, izložbu u galeriji ULUPUH možete pogledati do 30. travnja.

U centralnom odjelu Gradske knjižnice, kao dio programa Dani Indije u Zagrebu, održalo se druženje s prevoditeljima i autorima priručnika hindu jezika pod nazivom Otkucaji Indije. Prisutni su mogli čuti odlomke još neobjavljenih proznih djela, poeziju na hindu jeziku te izraz koji ćete često čuti kada dođete u Indiju – Namaste đi, odnosno, Dobrodošli u Indiju. Za sve koji planiraju posjetiti ovu najneobičniju zemlju uskoro će se pojaviti i besplatna online knjiga (na portalu www.indija.hr) sa savjetima za putnike.

Promocija knjige Zemlja iza šume: Vampirski mit u književnosti i na filmu održala se na vrlo znakovitom mjestu, na Krvavome mostu gdje su nam autori otkrili tajnu svih Drakulinih metamorfoza. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego da uz režnjeve češnjaka nestrpljivo iščekujemo sljedeću Noć knjige.

Komentari