Novi prostor za studente s invaliditetom

Piše
Petra Haleš

Jan 24, 2020

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu od 23. siječnja 2020. djeluje u novom prostoru koji je smješten u Studentskom naselju „Stjepan Radić“, u prizemlju 12. paviljona. 

Novi prostor Ureda za studente s invaliditetom uređen je i osmišljen na način da bude još pristupačniji i otvoreniji svojim korisnicima koji trenutno primaju neki oblik potpore ili realiziraju prava putem svojega statusa (prilagodbe u praćenju nastave i u polaganju ispita, vršnjačka potpora u akademskom okruženju, prilagođeni prijevoz, asistencija u studentskom domu i sl.).

Potporu trenutno realizira oko 400 studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju natječaja koji je proveo Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti, izabrana je skica Nikoline Žabčić, studentice treće godine preddiplomskoga sveučilišnoga studija Animirani film i novi mediji, koja je oslikala dio prostora Ureda.

Studentica ALU Nikolina Žabčić u Uredu za studente s invaliditetom SuZ ispred zida koji je oslikala

Novim se prostorom koji je smješten u okviru studentskoga doma, Sveučilište u Zagrebu kroz svoj Ured za studente s invaliditetom želi još više približiti studentima koji trebaju neki vid podrške te im time pomoći u njihovom studijskom procesu.

Ured djeluje u okviru Središnjega ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu. Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu djeluje od 2007. godine s ciljem izjednačavanja mogućnosti i osiguravanja uvjeta za uspješno i kvalitetno studiranje svih sadašnjih ali i budućih studenata s invaliditetom. Ured je namijenjen svim studentima koji zbog bolesti, oštećenja ili poremećaja imaju stalne, povremene ili privremene teškoće u realizaciji svakodnevnih akademskih aktivnosti (studenti s oštećenjima vida, sluha, motoričkim, kroničnim, psihičkim bolestima i poremećajima, specifičnim teškoćama u učenju kao što su npr. disleksija, disgrafija i ADHD, te ostalim zdravstvenim stanjima i teškoćama koje mogu utjecati na tijek studiranja).

Otvorenje novoga prostora Ureda za studente s invaliditetom - ispred Ureda

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, otvorenju novoga prostora Ureda za studente s invaliditetom nazočili su prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, sanacijski upravitelj Studentskoga centra Zagreb Mirko Bošnjak, predstavnici Studentskoga doma „Stjepan Radić“, predstavnici fakulteta i akademija koji djeluju u okviru Sveučilišta u Zagrebu te brojnih institucija s kojima Sveučilište surađuje.

Otvorenje novoga prostora Ureda za studente s invaliditetom

Podršku radu Ureda za studente s invaliditetom u novom prostoru dale su i predstavnica studenata s invaliditetom u Studentskom domu „Stjepan Radić“ Ana Mandić te studentice Mirna Brođanac, Lara Dabić i Anita Blažeković.

Komentari