O strahu

Piše
x-ica tim

Nov 11, 2019

Drage moje i dragi moji, prošloga smo se tjedna rastali uz optimističnu i dokazanu konstataciju da pozitivne misli imaju mnogo veću snagu od negativnih.

Ako živimo poštujući osnovnu premisu Zakona privlačenja u pogledu vibracija po kojem slično privlači slično, onda je isključivo na nama da svjesnim odabirom svojih misli stvaramo iskustva koja ćemo živjeti! Iako je u tom odabiru zadnje što želimo osjećaj straha, on nas, kao po nekom nepisanom pravilu, s vremena na vrijeme, itekako zna obuzeti!

U ovoj ću kolumni dati odgovore svima koji su se upitali ili se možda, baš ovoga trenutka pitaju, što je strah i zašto se javlja? Ako ovo pojašnjenje počnemo premisom da strah u nama izazivaju isključivo naše misli, onda nije teško doći do konkluzije da nam upravo strah jasno govori da nam naša misao trenutno ne služi na dobrobit.

Strah je naprosto vibracija koja nam govori da smo daleko od onoga što želimo ili da, jednostavno rečeno, nismo u vortexuStrah je najveći čovjekov neprijatelj jer paralizira, zaustavlja i sprečava življenje kvalitetna i ispunjena života. Strah je, naprosto, suprotnost ljubavi! I, napadaji panike dolaze kao posljedica misli.

Uvijek prvo pomislite da će vam biti loše i onda počnete to proživljavati. Dakle, uvijek prvo ide misao, a onda slijedi fizička reakcija. Fobije (izraženi  trajni strahovi, najčešće prekomjerni ili neopravdani, koji se pojavljuju u vezi s očekivanjima specifičnog objekta ili situacije) također su posljedica misli.

Iako ste samo jednom doživjeli neugodno iskustvo, nerijetko ćete sebe iznova podsjećati na proživljenu nelagodu. Ako vas je, recimo, jednom ugrizao pas, do kraja života ćete svojim strahovima, zapravo, gristi sami sebe. Zato je važno osvijestiti snagu misli.

Nakon što pročitate cijeli tekst sljedeće vježbe, zatvorite oči i odradite je jer će vam ona pomoći da osjetite koliko je misao moćna u izazivanju emocije straha.

Dakle, zamislite da ste u jednom uredu koji se nalazi na četrdesetom katu zgrade. Kada pogledate prema prozorima, vidite vrhove okolnih zgrada, panoramu i nebo. Krenite polako prema terasi. Otvorite vrata terase. Otvarajući vrata, zapažate da ta terasa nema ogradu. Dakle, sve što vidite je ravna ploča, bez ikakve zaštitne ograde. Izađite na terasu i stanite na ploču. Oko sebe vidite druge zgrade, nebo i oblake. Nalazite se na velikoj visini.

Sada priđite rubu terase. Pazite, ograde nema! Pogledajte prema dolje, pogledajte koliko ste visoko. Približite se rubu terase, priđite toliko blizu da vam prsti budu izvan ploče. Nekoliko trenutaka ostanite u tom položaju, gledajući prema dolje. Kako ste se osjećali dok ste radili ovu vježbu? Sigurna sam da je ono što ste proživjeli bio STRAH!

Posebno je zanimljivo za primijetiti da zapravo sjedite, ili možda ležite i čitate ovaj tekst. Dakle, niste napustili udobno mjesto na kojem se trenutačno nalazite. Niste bili na četrdesetom katu zgrade, a kamoli na terasi. A, osjećali ste se kao da jeste. Osjetili ste nelagodu ili strah.

Ova nam vježba može izvrsno predočiti snagu vlastitih misli, pomoću kojih svoje tijelo uvjeravate da zaista svjedočite nečemu. Također vam navedena vježba može pomoći i da shvatite da sve bolesti ponajprije nastaju u umu. Točnije, vaše tijelo proživljava vaše misli. A, nakon godina i godina negativnih misli tijelo se razboli. Vaše tijelo proživljava vaše strahove!

Sada zamislite što sve naše tijelo proživljava kada nam dijete kasni kući, a mi, roditelji, promislimo na sve grozote koje su se možda dogodile. Svi roditelji sada znaju o čemu pišem.

Sigurna sam da je svatko tko ima djecu mnogo puta „proživio“ ružne scenarije u svom umu, koje je izazvala briga za dijete. Zauvijek prestanite s tim jer vaše tijelo proživljava sve to kao da se zaista i dogodilo. Misao izaziva emociju, koja vibrira, a vibracija privlači. Sumnjam da biste svjesno željeli privući takva iskustva u svom životu.

Jedini način da se oslobodite svih svojih strahova jest suočavanje s njima. Znam da je ovo najmanje popularan način, ali je, vjerujte,  jedini! Kada se protiv nečega borite, vi tome pridajete važnost i na taj način potvrđujete da postoji. I osjećaj straha još će više rasti u vašem iskustvu.

Kada se suočite sa strahom, on će nestati i tada ćete shvatiti iluziju njegova postojanja. Samo jednom morat ćete se suočiti sa strahom i vaš će strah nestati zauvijek. Budete li pak bježali od njega, bit će prisutan u vama cijeli vaš život.

Od straha je samo gori strah od straha. Od srca vam želim da živite život bez straha.

FlixBus kodovi samo za studente

Komentari