Obavezno spavanje na poslu

Piše
Vedran Mikulić

Jan 12, 2019

Zamislite radno mjesto gdje vam poslodavac omogućava spavanje za vrijeme radnog vremena. Nemoguće? Moguće je ali gdje drugdje nego u Japanu.

U japanskoj poslovnoj kulturi zaposlenicima se tolerira ako malo zadrijemaju na poslu. To je znak poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obvza svakog zaposlenika. Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.

Japanci su ovu odluku donijeli nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem pola sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.

“Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje”, objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata.

Tvrtka za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi tvrtke. Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara, piše Guardian. Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje.

Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

Komentari