Od iduće godine nove osobne iskaznice

Piše
Mateo Galić

svibnja 14, 2020

Od iduće godine Ministarstvo unutarnjih poslova će početi s izdavanjem nove poboljšane osobne iskaznice. Osim što se mijenja i sam izgled osobne iskaznice, novost je posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore!

Nova osobna iskaznica dobit će novi vizualni identitet. Na sebi će imati oznaku RH otisnutu u negativu u plavom pravokutniku i okruženu s dvanaest žutih zvjezdica. Na taj način biti će omogućena elektronička identifikacija. Vjerovali ili ne, nova osobna iskaznica biti će besplatna.

Promjena iskaznica pokrenut će se iduće godine, a na zahtjev EU.

Nova osobna iskaznica se aktivira na odgovarajućem mrežnom mjestu za upravljanje elektroničkom osobnom iskaznicom. Isti identifikacijski certifikat će imati i osobne iskaznice izdane mlađima od 18 godina, dok će i identifikacijski i potpisni certifikat (kakav i sada imamo) biti na osobnim iskaznicama čiji su vlasnici u dobi od 18 do 70 godina.

I certifikati i osobne iskaznice vrijedit će pet godina, a za osobe od 70 i više godina osobne iskaznice vrijediti će trajno (sada je granica 65 godina).

Nove osobne iskaznice bit će puno sigurnije od krađe identiteta i ostalih podataka. Na sebi će imati čip na kojem će se nalaziti biometrijski identifikator, odnosno prikaz lica te otiske kažiprsta lijeve i desne ruke vlasnika.

Dosadašnje osobne iskaznice vrijede do isteka, odnosno najdulje do 3. kolovoza 2031. godine.

Komentari