Od viška glava (ne) boli

Piše
Mateo Galić

Feb 19, 2019

Vrijeme je ispitnih rokova I stopostotna koncentracija ono je što svaki student želi – no može li to zaista ostvariti? Mnoštvo obaveza u kombinaciji s deficitom vremena, često nas dovodi do posezanja za različitim pomagalima iz područja sintetičkih pripravaka.

Studenti, a sve češće i odrasli općenito, nerijetko dolaze u doticaj s lijekovima koji su poznati kao kognitivni doping ili kognitivno pojačavanje što su zapravo sredstva za poboljšanje kognitivnih funkcija, prije svega pamćenja, koncentracije i sl. Iako su ove karakteristike dosezljive i klasičnim mjerama, uzmimo za primjer, dobrim snom ili kvalitetnim treningom, često posežemo za pripravcima, i to najčešće bezreceptnim, kao što su energetska pića, svačiji najdraži napitak kava ili pak tableta na bazi Ginkgoa.

S druge strane, postoje oni koji su gotovo stopostotno uvjereni da su dotični pripravci placebo. Suočiti obje strane odlučili su mladi farmaceuti u sklopu jednog od projekata svoje Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske – CPSA-e.

Od 28. veljače do 2. ožujka, uz pomoć ljekarna Vaše zdravlje i OktalPharme, odlučili su organizirati Natjecanje u konzultacijskim vještinama te na taj način kroz predavanja i radionice vidjeti tko od budućih farmaceuta može bolje predstavit i zašto je kognitivni doping pozitivan, odnosno reći radi li se tu o svojevrsnoj zlouporabi lijekova.

U današnjem društvu često se može čuti kako je ljekarnik tek prodavač lijekova zbog nedostatka komunikacije farmaceuta i pacijenta. To je jedan od glavnih razloga zašto članovi CPSA-e mlade kolege studenti žele educirati o važnosti konzultacije s pacijentom, pružanju informacija i ispravne terapije jer su navedene komponente srž ljekarničkog zvanja.

Ipak, za onu ostalu većinu budućih ne-farmaceuta, sigurni smo da je jednako primamljiv i sam poziv da dođu gledati finale ovog događaja u subotu, 2. ožujka, gdje će svoje dileme o kognitivnom doping jednom zauvijek riješiti.

Komentari