Odlazak zubaru trebate preskočiti ako nije nužno

Piše
Petra Haleš

Apr 20, 2020

Premda to vjerojatno i nije najiščekivaniji sastanak u vašem životu, idući zakazani odlazak stomatologu trebate preskočiti osim ako to nije aposlutno nužno, savjetuju virolozi.

Blizak kontakt između stomatologa i pacijenta u zubarskoj stolici nosi prevelik rizik prijenosa virusa, kažu stručnjaci.

“Ako nemate zubobolju, ne biste sada trebali zubaru”, rekao je dr John Ziebuhr, direktor Instituta za medicinsku virologiju na sveučilištu Giessen u Njemačkoj.

Kaže da je preventivne preglede u ovom trenutku najbolje odgoditi. Zdravstveni dužnosnici u nekim su zemljama naredili prekid svih stomatoloških usluga osim hitnih, a u drugima su vlade pozvale sugrađane da odgode svoje preglede.

Ziebuhr kaže da su stomatolozi posebno izloženi mogućoj zarazi koronavirusom ako im je pacijent zaražen.

A što ako je zaražen stomatolog?

“U tom je slučaju rizik vrlo nizak, premda zaraza nije nemoguća s obzirom na to da stomatolozi nose rukavice i kiruruške maske”, rekao je Ziebuhr.

Ljudi s dentalnim problemom svakako bi prvo trebali nazvati ordinaciju, a ne se u njoj samo pojaviti, osobito ako već osjećaju neke simptome ili su bili izloženi koronavirusu, prenosi n1info.

Komentari