Odmor i učenje

Piše
x-ica tim

Aug 20, 2019

Sjedeći se odmaramo…ili ipak ne? Često i sami upotrebljavamo izreke poput „sjedi i odmori se“, ali je li to baš posve točno?

Nakon dugog i toplog ljeta, mnogo studenata sprema se za naporne ispitne rokove koji svake godine dođu prerano. To je doba u kojem studenti mnogo vremena provode učeći po raznim knjižnicama, predavaonicama, čitaonicama, a nerijetko i doma sjedeći na stolcu ili ležeći u krevetu. Isto tako, spavanje u tom razdoblju nikako nije adekvatne duljine, duljine na koju su studenti navikli, posebno tijekom ljetnog odmora.

Neadekvatni položaji sjedenja te loš i nedovoljan broj sati sna su dva najveća razloga boli u leđima i iscrpljenosti organizma. Ovim tekstom pokušat ćemo putem tri najvažnija savjeta pomoći svima, a posebno studentima koji se žele osjećati odmorno, svježe i naspavano.

  • Počet ćemo od pravilnog položaja sjedenja. Pravilno sjedenje je; prema naprijed okrenutim stopalima oslonjenim cijelom dužinom o podlogu, bez podvijanja nogu pod stolac ili primicanja i odmicanja koljena. Potrebno je sjediti cijelom natkoljenicom oslonjen o podlogu te osloncem leđa u naslon. Idealno je da se zadrži krivina donjeg dijela kralježnice prema naprijed, a da je donji dio prsnog koša oslonjen. Ramena opuštena dolje, ali ne povučena naprijed što se postiže oslanjanjem ruku na bočne naslone stolca, a laktovima povučenim prema natrag.
  • Drugi savjet koji vam donosimo je da se usredotočite na aktivaciju mišića. Za stabilizaciju se aktiviraju duboki mišići unutar zdjelice koji povezuju natkoljenice s kralježnicom i oni se intenzivno skraćuju. Oslonac tijela se prenosi na dvije sjedne kvrge zdjeličnog obruča, a trtica se povija gornjim dijelom naprijed što slabi aktivaciju prednjih trbušnih mišića, a jača stabilizatore uz kralježnicu. Ako smo nagnuti ili rotirani dodatno se aktiviraju na jednoj strani rotatori trupadok se suprotni istežu. Ako nemamo adekvatan oslonac za kralježnicu često se ramena poviju naprijed i pomaknu i glavu naprijed. Tijekom sjedenja aktivirajte sjedne mišiće zadržavajući koliko duže možete i nekoliko ponavljanja. Također, pomaže da stopala tiskate jako o podlogu pa će se probuditi muskulatura i cirkulacija nogu i kralježnice, a ako dovoljno intenzivno tiskate i ramenog obruča i glave.
  • Pravilan položaj tijela tijekom ležanja pomoći će vam da se osjećate odmorno, čak i kada nemate dovoljan broj sati sna. Položaje spavanja određuje ne samo udoban krevet već tijelo prema potrebi za odmorom. Ponekad je nakon napornog dana potrebno istegnuti cijelo tijelo pa je ugodno ispružiti se na leđa i istegnuti noge, dok je nekada ugodno ležati na trbuhu s ispruženim nogama što je jako korisno za oslobađanje pritiska donjeg dijela leđa, ali istovremeno vrlo zamorno za kose mišiće vrata koji ostaju dugo vremena prenapregnuti pa se spavanje na trbuhu rijetko preporučuje. Spavanje na boku je najčešće opcija, a zdravije je spavanje na lijevom boku jer su tako u boljoj funkcionalnoj poziciji želudac i organi u trbuhu koji rade i kada se mi odmaramo.

Dobro isplanirano vrijeme i kvalitetan odmor, uz naravno marljivo učenje, dobitan su recept za uspješno rješavanje ispitnih rokova. Stoga, pripazite na svoje zdravlje i položite ispite bez muka.

Jadranka Brozd, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

www.jadrankabrozd.hr

Komentari