Opasnosti atmosferskog bojlera

Piše
Vedran Mikulić

Feb 19, 2020

U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom. Najčešći uzrok je atmosferski bojler.

Ukoliko živite kao podstanar u iznajmljenom stanu ili kući dobro pogledajte imate li u kzpaonici atmosferski bojler. Kako ga uopće prepoznati?

Atmosferski bojler spaja se na dimnjak aluminijskim cijevima presjeka 11 ili 13 centimetara. Dakle, ako od vašeg bojlera do dimnjaka vodi takva aluminijska cijev, vjerojatno imate atmosferski bojler, prenosi index.hr.

Također, ukoliko otvorite bojler i vidite plamen, to je znak da se u vašoj kupaonici nalazi atmosferski bojler.

Atmosferski bojler dobio je ime po tome što kisik potreban za izgaranje vuče iz prostorije u kojoj se nalazi, iz atmosfere. Da bi to mogao, mora imati otvorenu komoru za izgaranje.

“Žrtve monoksida su mlađe osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture plina. Opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova, gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija, čime se onemogućuje dotok zraka, i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego ranije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje je zamijeniti atmosferske bojlere novima.

Osim redovnog održavanja bojlera i dimnjaka, jedno od privremenih rješenja može biti i detektor ugljikovog monoksida. Njegova cijena je od dvjestotinjak kuna naviše. Registrira li prisustvo ugljikovog monoksida, počinje alarmirati, što vam može spasiti život. Samo se pobrinite da bude ispravno instaliran i da ima dovoljno snažan zvuk.

Ukoliko to niste do sada učinili, provjerite s vašim stanodavcem kada je zadnji put servisirao bojler, neka vam pokaže dokument s kojim to dokazuje, u protivnom u životnoj ste opasnosi kad god uđete u kupaonicu i upalite bojler.

Komentari