Opasnosti česte uporabe pametnog telefona

Piše
Vedran Mikulić

Jan 14, 2020

Smartphone je odavno postao naš “najbolji prijatelj”. Možete li zamisliti život bez ove “spravice”? Ne, to je sigurno, ali o ovome vodite računa…

Ovo su najčešće pogreške koje pravite pri korištenju mobitela.

Spavate s njim

Mobitel emitira radiovalove i iako to još nije dokazano, istraživanja i dalje pokazuju kako valovi mogu utjecati na vaš mozak nakon dužeg izlaganja. Ako ste baš toliko ovisni o mobitelu i dok spavate isključite ton i stavite ga u avionski režim.

Previše ste izloženi plavoj svjetlosti

Svjetlost koja dolazi s ekrana vašeg mobitela potiskuje melatonin, hormon koji regulira vaš ciklus spavanja. To je još jedan razlog zbog kojeg ne biste trebali držati telefon u blizini dok spavate. Plava svjetlost uzrokuje glavobolju i probleme s očima i vidom.

Kontakt s kožom

Nekoliko istraživanja dovodi u vezu uporabu mobitela i raka kože. Signal prijenosa iznosi oko 900 MHz, zbog čega se telefon zagrijava, primijetili ste to? Vaša koža apsorbira toplinu svaki put kada mobitel držite blizu tijela. Pokušajte češće tijekom razgovora koristiti slušalice ili zvučnik, što manje dodirujte mobitel.

Bol u vratu i nepravilno držanje tijela

Česta uporaba telefona dovodi do povreda palca. Također, dovodi i do stanja nazvanog “tekstualni vrat”. Naime, kada savijete vrat prema naprijed kako biste pogledali u ekran, stres na vratnoj kičmi postupno se povećava. Težina koju vaš vrat osjeća može biti pet puta veća od stvarne težine vaše glave. To uzrokuje bol u vratu i nepravilnosti držanja. Telefon držite u visini očiju, držeći vrat što je ravnije moguće.

Komentari