Opuštanje uz autogeni trening

Piše
x-ica tim

Oct 29, 2019

Autogeni trening, sve popularnija tehnika opuštanja, jednostavnim vježbama može vam olakšati učenje, koncentraciju i svladavanje stresnih situacija.

Ne kaže se uzalud zdrav duh u zdravom tijelu, a možemo dodati i Vergilijevu izreku da duh pokreće materiju ili Engelsovu da se mišljenje ne može odvojiti od materije koja misli. Često nismo ni svjesni koliko naše misli utječu na raspoloženje, ali i na naš cjelokupni život, a u ovoj užurbanoj svakodnevici teško je ne biti pod stresom. Unatoč tomu, posljedice stresa nerijetko zanemarujemo.

Sve popularnija tehnika relaksacije

Postoje brojne tehnike opuštanja, poput meditacije, joge, aromaterapeutske masaže i drugih. Autogeni trening sve je popularnija tehnika opuštanja, koju je početkom 30-ih godina prošlog stoljeća, inspiriran hipnozom, razvio njemački psihijatar i psihoterapeut Johannes Heinrich Schultz.

Autogeni trening prirodna je tehnika relaksacije kojom se oslobađa napetost i postiže stanje psihičke i fizičke opuštenosti te je korisna u liječenju i prevenciji mnogih bolesti. Obuhvaća šest standardnih vježbi koje pomoću autosugestije tijelo čine toplim i opuštenim, a traju 10 minuta i trebalo bi ih provoditi nekoliko puta dnevno. Autogenim treningom pojačavamo svjesnost o sebi, svome tijelu i napetosti u njemu, ali osvješćujemo i svoju ličnost, svoje stavove, uvjerenja i emocije.

Za popularizaciju autogenog treninga u Hrvatskoj najzaslužniji je sveučilišni profesor i psihoterapeut dr. Vladimir Gruden, koji se njime služi u svojoj liječničkoj praksi. Dr. Gruden je napisao nekoliko knjiga o autogenom treningu, a u Zagrebu redovito održava tečajeve ove tehnike opuštanja.

Pozitivni učinci autogenog treninga

Osim terapijskih učinaka, važni su i oni koji se postižu kod zdravih ljudi, a to je povećanje psihičke i tjelesne svježine i spremnosti za rad. U brošuri Primjene autogenog treninga (eng. Applications of Autogenics) istaknuto je da autogeni trening može ublažiti umor i nesanicu, ublažiti tjeskobu, smanjiti tremu prije polaganja ispita, potaknuti stvaralaštvo pojedinca, poboljšati koncentaciju, pomoći kod rješavanja raznih trauma i fobija i brojnih drugih zdravstvenih i psihičkih problema.

Nije bitno koju ćete tehniku opuštanja odabrati, najvažnije je da si želite pomoći, olakšati si život, učiniti ga manje stresnim, odnosno naučiti lakše i smirenije suočavati se sa stresom i prolaziti kroz stresne situacije.

Iskustvo autogenog treninga

Svaki čovjek na autogeni trening reagira drugačije. Razumljivo je da će nekim osobama nesumnjivo više koristiti, a netko će se teže prepustiti i imati „vjere“ u takav pristup samopomoći, no vrlo često i najveći skeptici promijene svoje mišljenje. Jedna polaznica ispičala nam je svoje iskustvo.

Moj prvi susret s autogenim treningom bio je posve neplaniran. Osobno ne vjerujem u slučajnost, pa tako mislim da se naš susret dogodio baš u pravo vrijeme za mene….

Vidi više.

Komentari