Orange Bike Ride

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 04, 2018

Kraljevina Nizozemska, svjetski lider u bicikliranju, i ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom organizira vožnju bicikla središtem grada.

Pozivamo vas na sudjelovanje u jedinstvenoj vožnji kroz samo srce Zagreba, 12. svibnja, točno u podne, ispred Kulturno-informativnog centra u Preradovićevoj 5. Inače, mjesec svibanj zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić nedavno proglasio mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu, što hrvatsku metropolu čini jedinstvenom svijetu.

OrangeBikeRide_Zbicanj_pozivnica

“Bicikliranje je način života u Nizozemskoj, a projektom Orange Bike Ride, vožnjom bicikla kroz središte grada, želimo potaknuti što više ljudi svih dobnih skupina na bicikliranje te zahvaljujemo gradskim vlastima na integriranju biciklističke infrastrukture u gradsku mobilnost”, istaknula je Nj. E. Ellen Berends, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj.

Nizozemska je s čak 40%-nim udjelom prva u svijetu po broju bicikala u prometu. Izvrsno razvijena biciklistička infrastruktura potiče bicikliranje, što pridonosi zdravlju i aktivnom životnom stilu Nizozemaca. Partnerstvo u postizanju veće zastupljenosti bicikala u prometu prepoznato je i s Gradom Zagrebom, koji je nositelj projekta Žbicanj i koji će trajati tijekom svibnja. Posvećen je vožnji bicikla gradom i ima jednak cilj kao i Orange Bike Ride – poticanje građana na aktivnost.

_JRE2213

Žbicanj – mjesec vožnje bicikla u Zagrebu – jedinstven u svijetu

“Ciljana su skupina svi građani. Pokrili smo sve discipline bicikliranja – od sporta do rekreacije, no najvažnije je da što više naših sugrađana počne koristiti bicikl u svakodnevnom životu – za odlazak na kavu, posao, k prijatelju, za sve ono za što bi inače koristili automobil ili javni prijevoz. Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, gradonačelnik Milan Bandić proglasio je svibanj mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu i koliko znam, to je jedini svjetski grad koji ima takav mjesec. Postoji svjetski dan, tjedan vožnje bicikala, ali nijedan drugi grad nije cijeli mjesec posvetio vožnji bicikla”, istaknula je Darinka Jug iz Grada Zagreba.

Bicikl je u Zagreb stigao davne 1867. godine, a njegovu popularnost uvelike su određivale društvene, političke i infrastrukturne prilike u našem gradu. Broj biciklista u posljednjih desetak godina neprestano raste, a Gradska uprava čini sve kako bi infrastrukturno podržala taj zdravi trend. Bicikl je važan za oblikovanje javne ekološke svijesti i promicanje zdravih životnih navika pa ga Gradska uprava sustavno promovira. Stoga već četvrtu godinu zaredom provodi program Vozim za Zagreb, koji su prepoznali i građani. Proglašenjem svibnja mjesecom vožnje biciklom Grad Zagreb nastavlja promicati bicikliranje te poziva sve sudionike u prometu da pridonesu sigurnosti u vožnji, ali i građane da u što većem broju koriste bicikl.

JX1C1327

Stoga učinite nešto dobro za sebe i svoju obitelj, priključite se Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske i Gradu Zagrebu 12. svibnja te sudjelujte u Orange Bike Rideu, jedinstvenoj vožnji biciklom središtem grada, koja kreće iz Preradovićeve 5 ispred KIC-a, točno u 12.00 sati. Povedite obitelj, vozimo svi srcem Zagreba! I odjenite nešto narančasto!

Program u Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj 5 traje od 11.00 do 13.30 sati. #orangebikeride #vozimzazagreb #zbicanj

Manifestacija Žbicanj

Komentari