Ostanite fit: Namirnice za fantastičan međuobrok

Piše
x-ica tim

Aug 26, 2018

Orašasti plodovi su niskokalorični i bogati vlaknima pa su odličan međuobrok. Avokado je bogat mastima, a nakon obroka se javlja dugotrajan osjećaj sitosti.

Orašasti plodovi sjajna su zamjena za grickalice te zdrav izbor za međuobrok u kombinaciji s voćkom ili jogurtom. No s obzirom na to da su kalorični i bogati masnoćama, ni s njima ne bismo smjeli pretjerivati, osobito ljudi koji inače imaju problema sa žuči.

Orašasti plodovi bogati su masnoćom, što može iziritirati žuč“, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Općenito možemo reći da je oko 40 grama oraha ili badema preporučena dnevna doza, što je zapravo količina koja odgovara manjoj šaci. No ako se naviknemo grickati orašaste plodove svaki dan, i manje količine mogu imati brojne pozitivne učinke na zdravlje, kaže.

To treba zahvaliti visokom udjelu omega-3 masnih kiselina, koje su zaslužne za zdravlje krvožilnog sustava te srca i mozga. Orasi sadrže i visoke količine alfa-linolenske kiseline, za koju su istraživanja pokazala da pomaže kod aritmije srca te smanjuje upale i oksidaciju u arterijama nakon konzumacije masnog obroka.

Omega-3 masne kiseline iz ribe i konjugirana masna kiselina iz mliječnih proizvoda i mesa najbolji su sastojci za gubitak masnih naslaga”, otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Riblje ulje i CLA (konjugirana linolna kiselina) stimuliraju izgaranje kalorija tako što povećavaju aktivnost razdvajanja proteinskih gena. Jednostavnije rečeno, razdvajanje proteina vodi do izgaranja viška kalorija podizanjem tjelesne temperature. Zato vas ‘zdrave’ masti ne čine pretilima, nego vas potiču na gubljenje istih, pojašnjava Marić Bulat. Dodaje da riblje ulje i CLA možemo dobiti iz ribe, mesa divlje peradi, mesa životinja na ispaši i svih mliječnih proizvoda.

Nutricionistica savjetuje da i međuobroke obogaćujete ribljim uljem kad god je to moguće. Među supernamirnicama koje će vam pomoći izgubiti višak kilograma nalazi se i maslinovo ulje. Ovo ulje produljuje osjećaj sitosti. A kad vas uhvati velika želja za hranom ili se u kasne noćne sate zaputite prema hladnjaku, radije se odlučite za egzotični avokado.

Dugotrajna sitost

Avokado je bogat mastima, ali će vam pomoći da potrošite pohranjene masti upravo visokim udjelom dobrih masti. Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon obroka koji sadrži avokado brzo se javlja dugotrajan osjećaj sitosti pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom, tvrdi nutricionistica i preporučuje da u jelovnik uvrstite i chia sjemenke, ali i losos, koji su odličan izvor dobrih masnoća. Ako ne možete odlučiti što vam je draže – 15 grama chia sjemenki sadrži istu količinu omega-3 masnih kiselina kao i 250 grama lososa.

Pročitajte više na 24 sata

Komentari