Ostati živ – Socijalistička disko kultura

Piše
Ana Leko

Jul 03, 2015

Marko Zubak izložbom prenosi kako se disko kultura uvukla u sve pore društva

U Galeriji Studentskog centra u subotu, 4. srpnja u 20 sati otvara se izložba Ostati živ – Socijalistička disco kultura, autora Marka Zubaka, koja će prikazati kako i zašto se krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća disko kultura razvila u SFRJ, kako se uvukla u pore društva i na kraju pala u zaborav.

Izložba opisuje prijenos disko kulture u novo socijalističko okružje i njezino stapanje s neposrednim impulsima, koje je rezultirao stvaranjem lokalne disko inačice. Bilo je tu mjesta i za fascinaciju Travoltom, Studijem 54 i Boney M, ali i za realnost zagrebačkog Big Bena, Lokica i Mirzinog Jata. Disko se pritom tretira kao složena pojava čiji su se učinci prelili izvan glazbene sfere, pokazujući njegove mnogobrojne dimenzije.

Poput drugih formi pop-glazbe, disko je postao zametkom zasebnog životnog stila, obilježenog inovativnim svjetonazorom i kodeksom ponašanja. Njegovo rađanje pratio je medijski potpomognut sukob s drugim, antagonističkim omladinskim supkulturama poput punka, koji je disko vezao uz konformističku, bogatu i dokonu mladež.

Revolucionarajući načine uživanja u popularnoj glazbi, diskoteke su stvorile uvjete za opstanak disko kulture koja više nije trebala biti vezana uz konkretni glazbeni stil, već je etablirala novu vrstu društvenosti i noćnog života usredotočenog oko središnjeg plesnog rituala.

Izložbu Ostati živ – Socijalistička disko kultura otvorena je do 18. srpnja, a može je se pogledati radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Više informacija možete pronaći na stranicama Studentskog centra i Kulture promjene.

Komentari