Otkriven sigurnosni propust u WhatsAppu

Piše
Mateo Galić

Feb 06, 2020

U popularnoj aplikaciji WhatsApp otkriven je sigurnosni propust koji može dovesti do katastrofalnih posljedica. Evo što morate uraditi odmah.

Propust je otkriven u njezinoj desktop verziji (na računalu), a koji je omogućavao strancima da vide privatne podatke drugih korisnika pohranjene na računalu.

Riječ je o propustu kojim se netko može poslužiti kako bi vidio informacije pohranjene na računalu drugog korisnika, ako im pošalju maliciozni link. Propust je u međuvremenu popravljen i zasad nema informacija o tome da je u bilo kojem trenutku iskorišten.

Kako to izgleda u praksi?

Žrtve bi dobile link koji se na prvi pogled čini vjerodostojno, uključujući i kratki pregled koji se prikazuje kad netko inače šalje link preko WhatsAppa. Klikom na taj link napadaču bi se omogućilo da iskoristi slabost u WhatsAppovoj sigurnosnoj mreži koja omogućava slanje manipuliranih i malicioznih poruka. Jednom kad se to dogodi, napadač bi imao nesmetan pristup računalu korisnika.

Propust se odnosi samo na desktop verziju aplikacije WhatsApp, odnosno odnosio se,pošto je posljednjim nadogradnjama te aplikacije propust uklonjen u prosincu 2019. godine.

Korisnicima desktop verzije savjetuje se da naprave nadogradnju obiju verzija aplikacije WhatsApp, ako to već dosad niste učinili.

Izvor: Independent

Komentari