Otkud izraz “Mlatiti praznu slamu”?

Piše
Vedran Mikulić

Nov 22, 2017

Izraz prazna slama označava nešto bezvrijedno, otrcano, nešto što se odbacuje. Za priglupog čovjeka se kaže kao ima slamu u glavi. Ali otkud izraz “mlatiti praznu slamu”?

Odgovor na ovo pitanje se krije u davnim vremenima kada se pšenica nije vršila kao danas pomoću modernih strojeva i kombajna. U stara vremena to se radilo na dva načina – pomoću konja i mlaćenjem.

Vršidba pomoću konja izgledala je ovako: Poslije žetve snopovi bi se vozili na guvno (mjesto za vršidbu) i polagali oko jednog stupa ili stožera. Zatim bi za stožer vezali jednog ili dva konja i tjerali ih u krug po žitu tako da bi svojim kopitama krunili klasje i odvajali zrno od stabljika. Potom su podizali slamu, a pšenicu bi provjetravali na vjetru da se oslobodi čahurica. Tako se dobilo čisto zrno. Oni koji nisu imali konja, svojim su rukama mlatili požnjevenu pšenicu i tako odvajali zrnje od klasja. To su obično činili služeći se jednostavnom spravom, koja se zvala mlatilomlatkamlatac ili mlatač.

threshing-808473_1920

Foto: pixabay

Tako se nekada mlatilo žito. Taj posao imao je svoj puni smisao i svrhu, jer se na taj način dobijalo čisto zrno. Ali mlatiti po praznom, već ovršenom snoplju, od kojeg je ostala samo slama bez zrnja, nema stvarno nikakvog smisla. To je uzaludan posao, posao bez svrhe. Po tome je onda i nastao ustaljeni izraz mlatiti praznu slamu, koji znači: “baviti se nečim beskorisnim”, “uzalud se truditi”, “raditi jalov posao”, a onda i “govoriti bez smisla i svrhe”, “lupetati koješta”.

Komentari