Otvara se i sektor kulture i umjetnosti

Piše
Mateo Galić

svibnja 09, 2020

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je na press konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da će se od 18. svibnja vjerojatno omogućiti rad kazalištima, kinima i glazbenim manifestacijama.

“Ulazimo u treću fazu popuštanja. Provest ćemo sve što je Vlada zaključila i odvijaju se intenzivni razgovori s ostalim dionicima koji nisu bili predviđeni u toj odluci.

Razgovaramo s Ministarstvom kulture i Stožer je s HZJZ-om i Ministarstvom složio preporuke za sektor kulture i umjetnosti, vezano uz održavanje kulturnih programa i manifestacija. Preporuke će biti objavljene uskoro, dijelom će se odnositi na publiku, a dijelom na izvođače.

Izvjesno je da će probe moći startati od ponedjeljka 11. svibnja, a kina, kazališta i koncerti vjerojatno 18.svibnja, ali na tome se još radi.

Od ponedjeljka se omogućuje i rad kladionicama, automat klubovima i sličnim djelatnostima”, rekao je Božinović.

Ministarstvo kulture poziva da se prati popuštanje mjera

Ministarstvo kulture poziva sve sudionike kulturnoga sektora, umjetnike, publiku i sve korisnike kulturnih sadržaja na daljnji oprez i nastavak praćenja obavijesti Ravnateljstva civilne zaštite o daljnjem popuštanju mjera vezanih za održavanje kulturnih događaja.

Ministarstvo kulture priopćilo je u subotu kako je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite najavljeno da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti preporuke koje se odnose na daljnje popuštanje mjera vezano uz održavanje probi, kulturnih programa i manifestacija te organizaciju snimanja audiovizualnih i glazbenih sadržaja.

Tako će se, podsjeća se, od ponedjeljka, 11. svibnja moći pristupiti organiziranju proba uz ograničen broj sudionika. Uz suglasnost županijskih stožera već na otvorenom održavaju manja kulturna događanja na otvorenome, a od 18. svibnja najvjerojatnije će se moći organizirati i kulturna događanja za veći broj sudionika uključujući u zatvorenom prostoru čiji će broj biti precizno određen.

Probe i izvedbe moći će se realizirati uz poštivanje preporuka o fizičkom distanciranju, osobnoj higijeni, higijeni prostora, praćenju zdravstvenog stanja, ali i specifičnim mjerama za sve navedene aktivnosti kao što su prodaja i poništavanje ulaznica tijekom održavanja kulturnih programa i manifestacija ili vođenje evidencije o svim osobama koje sudjeluju na snimanjima te korištenju rekvizita, kostima i druge opreme, stoji u priopćenju, prenosi n1info.

S obzirom pak na važnost odgovornog ponašanja kako bi se očuvala povoljna epidemiološka situacija, Ministarstvo kulture poziva sve sudionike kulturnoga sektora, umjetnike, publiku i sve korisnike kulturnih sadržaja na daljnji oprez i na nastavak praćenja obavijesti Ravnateljstva civilne zaštite.

Komentari