Otvorene prijave za Ljetnu školu u Šibeniku

Piše
Lorena Sikavica

Jun 03, 2019

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) drugu godinu zaredom u Šibeniku organizira Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava koja će se održati od 29. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine.

Ukupno će sudjelovati 40 sudionika koje će činiti mladi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka.

Okosnica Ljetne škole teme su iz područja bioetike i ljudskih prava. Zbog nedostatka bioetičkih sadržaja mladi u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće upoznati s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom, a u vremenu kada se pojmovi iz navedenih područja u javnom prostoru često koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, želi se mladima pružiti cjelovita i interdisciplinarna edukacija, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Vjerujemo kako je promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nosioci promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Stoga će se na ovogodišnjoj Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava sudionicima pružiti edukacija o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja poput prava na život, pitanja početka i kraja života, dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca. Sudionicima će se prikazati kako sadašnje bioetičke izazove poput pobačaja, eutanazije, priziva savjesti, tako i izazove budućnosti poput genetičkog inženjeringa i potencijalnih utjecaja na cjelokupno čovječanstvo. Predavanja će držati sveučilišni profesori te drugih stručnjaci i znanstvenici iz područja medicine, prava, filozofije, biologije, psihologije i srodnih struka. Program će biti obogaćen i grupnim radom, radionicama zagovaranja, debatama te simulacijom rada Europskog parlamenta. Sudionici će surađujući imati priliku naučiti interdisciplinarno sagledavati probleme te rješenjima pristupati iz različitih perspektiva. Na taj način steći će vrijedno iskustvo djelovanja u timu koje je neophodno u svakoj znanstvenoj zajednici kako bi se ostvarilo zajedničko dobro i postigao najbolji mogući rezultat. Poseban naglasak stavit će se na razvijanje novih kompetencija i vještina kako bi mladi sudionici unaprijeđenim znanjem i stečenim iskustvom obogatili zajednicu u koju se nakon projekta vraćaju.

Prijave su otvorene od 3. do 20. lipnja 2019. godine na sljedećoj poveznici.

Komentari