Ove stvari uvijek zaboravimo prije putovanja

Piše
Vedran Mikulić

Jul 23, 2019

Svatko od nas čini pogreške prije i tijekom putovanja. To je normalno i pomaže nam da rastemo kao osobe. No, neke pogreške su frustrirajuće, pogotovo ako smo ih mogli vrlo lako izbjeći.

Pakiranje stvari za putovanje često zadaje glavobolju. Putna groznica, žurba, ma koju god ispriku koristili, činjenica je da trpamo u torbu ono što nam treba, ali i gomilu onoga što bi nam moglo zatrebati. Rezultat – prenatrpana torba. Povuci-potegni, pretrgnut ćeš se tegleći torbetinu za sobom. Gdje još griješimo izgarajući od želje da što prije krenemo na put?

Preveliki ruksak

Jedna od najvećih pogrešaka je kupnja prevelikog ruksaka. Znate da ćete ga napuniti do vrha koliko god velik bio. Zato, kupite manju torbu i uživajte u putovanju.

Previše odjeće

Učinite si uslugu i prije polaska na putovanje izbacite višak odjeće iz torbe. Nemojte nositi odjeću koju je teško kombinirati s ostalim odjevnim predmetima. Učinite li to, ostat će vam nekoliko majica i hlača. Ponesite jeftiniju odjeću u kojoj vam neće biti žao sjesti na pločnik, drvo ili plažu. Takvu odjeću neće vam biti žao ni ostaviti u zemlji u koju putujete ako tamo obavite dobar shopping.

Previše lijekova

Lijekove možete dobiti u bilo kojem kutku svijeta, tako da nema smisla spakirati cijeli kupaonski ormarić u svoj ruksak. Uzmite nekoliko osnovnih lijekova – tablete protov bolova, Imodium i slično. Ostalo možete potražiti kada i ako će to biti potrebno.

Uzimanje stvari koje nećete koristiti

Mnogi putnici istražuju što će spakirati pregledavanjem interneta. To je jedan od najlakših načina kako dobiti ideju o tome što ponijeti na putovanje. No, problem s takvim listama je taj što je prilagođen onome tko ga piše. Koristite popise koje možete pronaći na internetu, ali ih nemojte slijepo slijediti. Ne zaboravite što ćete raditi na putovanju.

Provjerite vremensku prognozu

Može biti vrlo teško spakirati stvari ako ne znate kakvo će vas vrijeme dočekati na putovanju. Istražite vremenske prilike u zemlji u koju putujete i tako spakirajte svoje stvari. Najlakši način da se pripremite za sve vremenske uvjete je da se oblačite slojevito. Nemojte uzeti jedan veliki pulover koji će vam zauzeti pola torbe. Umjesto toga ponesite dvije majice dugih rukava koje možete nositi u isto vrijeme.

Poštujte “dresscode” zemlje u koju dolazite

Ovo pravilo posebno vrijedi za žene. Morate se uklopiti u društvo u koje dolazite. Primjerice, idete li u hram u jugoistočnoj Aziji, morat ćete se pokriti od glave do pete, dok na Maldivima ne možete nositi bikini na plaži. Istražite prije putovanja kakvu odjeću morate ponijeti.

Komentari