Ovo ste sigurno primijetili ali ne znate čemu služi

Piše
Vedran Mikulić

Jul 17, 2021

Svakodnevno smo u doticaju s predmetima i stvarima koje upotrebljavamo u raznim prigodama. Detalje na tim predmetima smo uočili ali nemamo pojma čemu oni zapravo služe. 

Dok večerate s voljenom osobom i sipate joj crno vino sigurno ste primijetili udubljenje na dnu boce. Znate li zašto je dno boce baš ovakvog oblika? Većina vas sigurno ne zna. Puno je ovakvih detalja na predmetima i stvarima koje svakodnevno koristimo ali ne znamo pravu istinu o njima.

Pa krenimo redom…

UDUBLJENJE NA DNU BOCE

1

Sigurno ste primijetili ovo udubljenje na dnu boce vina. Ono kontrolira pritisak na dno boce, pa je zaslužno za zvuk “eksplozije” kada otvarate šampanjac.

RUPICA NA KRAJU METRA

2

Rupica na kraju metra služi kako bi ga prilikom mjerenja zakačili za čavao ili šaraf i na taj način sami sebi asistirate i pomažete.

ČUBA NA ZIMSKOJ KAPI

3

Čuba na zimskoj kapi nije samo modni trend. U prošlosti, one su služile za zaštitu glave mornara od udaranja o nisku gredu i bile su dio uniforme.

“SVINJSKA NJUŠKA” NA RANCU

4

Ovaj detalj na rancu možda niste ni primijetili. Namjena ove zakrpe je da na nju zakačimo cipele, sjekiru, lampu, odnosno stvari koje želimo da su nam pri ruci i koje ne mogu stati u ranac, a također i za kačenje konopaca kod planinara.

“JEZIČAK” NA RETROVIZORU

6

Većina ljudi podešava retrovizor u automobilu držeći ga sa strane ili za vrh. Malo tko zna svrhu jezička na retrovizoru. On zapravo služi da preklopite retrovizor kada vas neki nesavjesni vozač zaslijepi dugim svijetlima.

SIMBOL BENZINSKE PUMPE NA INSTRUMENT TABLI

7

Jeste li ikada dovezli auto do benzinske pumpe i namučili se razmišljajući s koje vam se strane nalazi rezervoar? Strelica koje se nalazi pored simbola pumpe na instrument tabli pokazuje s koje strane se nalazi rezervoar.

RUPICA NA DNU LOKOTA

8

Na dnu većine lokota nalazi se mala rupica. Ona se koristi za podmazivanje lokota i ponaša se kao filter prljavštine i odvod za kišu.

RUPICA NA POLEĐINI iPhone-a

9

Ova rupica zapravo je mikrofon kada snimate video zadnjom kamerom.

RUPICE NA “STARKAMA”

10

Ove rupice služe za ventilaciju, kao i za provlačenje vezica, te kako biste osigurali bolju podršku za zglobove stopala.

CILINDAR NA KABLOVIMA

11

Vrlo jednostavno, on služi kako bi blokirao zvukove visoke frekvencije.

RUPA NA POKLOPCU KEMIJSKE OLOVKE

12

To je zapravo dovod zraka u slučaju da dijete slučajno proguta poklopac.

Komentari