‘Pedala & patika’

Piše
Mateo Galić

svibnja 31, 2021

Projekt “Pedala & patika”, pod stručnim vodstvom UnisportST tima provodi se četiri godine u ovakvom obliku, a osmišljen je s ciljem provođenja besplatnih rekreativnih aktivnosti u Splitu i njegovoj okolici.

Na samom početku koncept projekta zamišljen je kao provođenje škole trčanja na Marjanu i biciklističkih izleta na destinacijama u okolici Splita.

Najnovije aktivnosti, također besplatne, koje se provode su planinarski izleti, među kojima se mogu pronaći srednje zahtjevne i zahtjevne rute sa spavanjem u planinarskom skloništu. Studenti Sveučilišta u Splitu, odabrani slučajnim odabirom, u zadnjih nekoliko mjeseci u sklopu projekta posjetili su planinu Mosor i Dinaru.

Uz nesvakidašnju rekreaciju poput planinarenja i veslanja cilj je i educiranje studenata o posebnostima lokaliteta Dalmacije prožetim predivnom prirodom i poviješću. To je zasigurno još jedna stvar koja izdvaja naše sveučilište od konkurentnih u Europi. Tematske igre, pod nazivom “Povratak u djetinjstvo”, neizostavni su dio UnisportST izleta. Preskakanje lastika, igre s kartama, pucanje iz praćke i potezanje konopa samo su neke od igara.

– Kao velikog obožavatelja outdoor aktivnosti, oduševio me projekt “Pedala & patika”. Aktivnosti ovog projekta dostupne su svima što jednoj aktivnosti, poput planinarenja, daje poseban čar – kaže Marin Mađor, student Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Vrh Trpošnjik

Na izlet iznenađenja, studentska ekipa odabrana slučajnim odabirom preko društvenih stranica UnisportST-a uputila se na jugoistočni dio Mosora, točnije planinarski dom Trpošnjik koji se nalazi na 970 metara nadmorske visine. Uspon je trajao dva sata.

Na cilju ih je dočekala predivna kamena kućica s koje se pruža pogled na omiško zaleđe, obalu, tvrđavu Fortica… Uz vatru roštilja i dobru glazbu organizirano je natjecanje u tradicionalnim igrama, poput gađanja iz praćke.

– Ono što me najviše iznenadilo na izletu bio je edukativni sadržaj o zavičaju i njegovoj povijesti, odnosno o području bivše Poljičke Republike. Sportske aktivnosti su super ali “poseban štih” izletima daje priča ispričana od strane lokalnog čovjeka – dodao je Marin.

Priču sa studentima podijelila je gospođa Nikolina Radmilo Pivčević. Njezine priče o tradiciji Poljičke Republike držale su pažnju, a najviše priče o tradicionalnom biranju partnera u to vrijeme.

Dodir s prirodom

S druge strane, izlet na Dinaru je bio drukčijeg tipa. Dvodnevni izlet i noćenje u planinarskom skloništu “Pume” koji se nalazi na 1630 metara nadmorske visine, zahtijevao je timski rad i maksimalnu angažiranosti te snalaženje u prirodi. Uspon je bio kondicijski zahtjevniji i trajao je oko četiri sata.

Zanimljivo je naglasiti da se organizacijske vještine i poticanja timskog rada, mogu stjecati i kroz aktivnosti koje su egzistencijalne za preživljavanje na planini. Iste te vrline cijene se prilikom budućeg zapošljavanja.

– Nije nedostajalo edukativnog sadržaja jer nas je vodič upoznao s događajima iz Domovinskog rata, a upravo je na vrhu Velika Duvjakuša podignut spomenik poginulim braniteljima 7. gardijske brigade “Pume” – dodao je kolega Mađor.

Izvor: universitas-portal.hr

Komentari