Petar Punk – mladići u duši i urnebes na stageu

Piše
Ana Leko

Jan 31, 2016

Vječne dječake, ali i ozbiljne frajere iz benda Petar Punk ulovili smo između poslova i proba za koncert u Vintageu i porazgovarali o glazbenim počecima, obrazovanju, željama, planovima i nadolazećem koncertu.

Članovi benda predstavili su mi se po visini, abecedi, azbuci i starosti. OK, samo po starosti, pa krenimo redom: Perica Margetić Pero svira gitaru, Ante Cikoja Cile dodaje bas, Marko Dragičević je isto gitarist, Vedran Pavin Kasho udara ritam na bubnjevima, a Zoran Budimir Buby milozvučno pjeva. Glavni uvjet za ulazak u bend bio je da su svi iz Bjelovara i to rodom u trećem koljenu. Do sada su izdali tri albuma – Mala noćna polucija (2007.), …kratko ali glupo… (2010.) i Per anus ad astra (2012.), a u pripremi je i novi album. Upoznajmo ih! 🙂

Otkuda se poznajete i kako je nastao Petar Punk?

VEDRAN: Svi se mi znamo i prije osnutka benda, svirali smo po raznim bendovima zajedno, a oko Petra Punka smo se okupili spontano dve i sedme. Perica i Buby su imali neke pjesme, nešto pikali.

Ako me sjećanje ne vara jedne subote smo nakon što su sve birtije zatvorene, ostali cugat u jednom parku i tu su mi njih dvojica odsvirali te neke pjesme na akustičnoj gitari. Ja sam se u to vrijeme počeo baviti nekim snimanjem i produkcijom pa sam im rekao da bi te pjesme mogli snimiti kod mene. Buby je tada svirao bas, a Pero gitaru i pošto nisu imali bubnjara mene su na prevaru vrbovali u bend obećavajući mi velike pare, lake žene, kocku, piće. 🙂

Nakon nekog vremena postalo je jasno da Bubiju zbog pretkoncertnih obreda ne ide istovremeno sviranje basa i pjevanje, pozvali smo Cileta na mjesto basiste, a pošto se iz istih pretkoncertnih obreda i Pero borio s gitarom nabavili smo i drugog gitaristu Vitu, nakon Vite, Danijela i na kraju, uz veliku muku, našeg trenutnog gitaristu i duhovnog vođu Marka koji ujedno jedini nešto i vrijedi u toj nakupini.

Mi smo svi međusobno i prije svirali u raznim bendovima devedesetih i dvije tisućitih, recimo Krampussy, Kum, Dirty drunken dogs, Skin Blush, Žuti kaputi, Otpisani, Mojo Run, Sparrowsoup, Zayn…

12660356_951043594979401_701057677_n

Kako ste smislili ime?

CILE: Nemam pojma, ja sam malo kasnije došao u bend.

VEDRAN: I ja sam došao u bend u vrijeme kad je već postojalo ime, al’ mislim da ime i nema neku priču. Ime je dao naš jezikoslovac Pero, radi se čisto o igri riječi. Valjda Pero ima fetiš na takva imena kad je imao paralelno uz Petar Punk i sestrinski bend Punk-Fu.

Tko ste vi kad niste članovi benda Petar Punk?

BUBY: Mučki sam pivopija u tijelu konduktera, te rekreativac u stolnom tenisu u Kul Pong Klubu koji djeci po dvorani skuplja loptice.

VEDRAN: Marko je profesor u srednjoj školi, Cile je onaj zli čovjek što naplaćuje parking, Pero je konobar u rezidencijskoj birtiji Petra Punka. Ja radim u jednoj privatnoj firmi na mjestu za koje ostali članovi benda kažu “niko ne zna šta on to tamo radi”.

Jeste li što studirali?

VEDRAN: Jedino je Marko fakultetski obrazovan, a koliko se sjećam i Perica je nešto studirao krajem prošlog vijeka, al’ je zakržljao s tim.  Možda je i lagao da je studirao!? A pošto je Buby išao u Zagreb u Tehničku školu za željeznički promet, to se kod nas u Bjelovaru računa kao da je studirao, đebalebario. Ostali smo svi srednje stručne spreme. Morat ćemo na idućoj probi donijeti svjedodžbe i dokumente da ne bi kasnije negdje izašao neki prljavi veš. Starosno bi se ugurali raspon od 33-43 godine. Bili bi mi mlađi, al nam Perica kvari prosjek.

Jeste li glazbeno obrazovani?

CILE: Nitko nije glazbeno obrazovan na što smo posebno ponosni!

VEDRAN: Nemoj tako, mene je Dragan Čabrić naučio osnovne akorde na casiovom sintisajzeru devedeset četvrte. Još ih pamtim.

Jeste li svi na neki način Petar Pan, odnosno vječno dijete? Je li to dobro ili loše?

BUBY: Svi smo većinom mladići u duši što je odlično za naš krvotok i ten, ali iz nekog razloga naši nadređeni to ne podržavaju…da gol dođem u vlak u službu i tako to…

Što radite kad ne svirate?

BUBY: U slobodno vrijeme izrađujem penjalice za mačke od 3-6 kila.

VEDRAN: Dosta smo uložili u taj njegov biznis pa pratimo kretanje dionica na varaždinskoj burzi. Jedino Cile je nedavno postao otac malodobnog djeteta pa je povukao svoj kapital iz biznisa.

Čija je zadnja u bendu?

BUBY: Zadnja u bendu, po meni, je od onog tko je u tom trenutku najnervozniji, znači – najpijaniji.

CILE: Markova, jer je on jedini gospodin čovjek.

VEDRAN: Ponekad i Perina ako je u jutarnjoj smjeni tukao po Badelovom Brandyju.

12625617_951043558312738_817401132_n

Izdali ste tri albuma. Koliko ste zadovoljni sa svakim albumom? Ima li nešto što bi sad, kad s odmakom slušate, htjeli promijeniti, dodati, oduzeti?

CILE: Iz albuma u album smo zadovoljniji jer nam je zvuk sve bolji i bolji. I težimo tome da zvučimo dobro gdje god da sviramo.

BUBY: Meni najdraži …kratko ali glupo…

Kako nastaju vaše pjesme/albumi? Tko piše tekstove, kako slažete muziku…?

BUBY: Nastaju većinom u vlaku, ja pišem tekstove i kostur glazbe, ali kao što sam rekao milijun puta, da bend ne uštima brzinu, ritam, solaže, finese i brejkove, vuklo bi na Ritmo Loco i Davora Radolfija.

VEDRAN: Meni više na mix Andreje Čubrić i onog plavog s dugom kosom iz Gracije.

Prije cca mjesec dana izašao je singl i spot za pjesmu Šamari. Je li to najava novog albuma?

VEDRAN: Da, to je najava za novi album. Snimili smo zasad tri nove pjesme pa smo ovu pustili kao singl. Ostatak bi trebali snimiti do polovice godine. Mi smo DIY bend tako da sam spot radio ja od snimaka prikupljenih s koncerata. U planu je i spot za drugu stvar. Imamo nekih ideja, al’ pošto smo mi dosta usporeni i lijeni nikako da krenemo. Naravno ako ima nekoga zainteresiranog da nam odradi video, neka se slobodno javi. Mi ćemo ga objeručke izgrliti.

Imali ste dosta koncerata po Hrvatskoj. Gdje vam je bilo najbolje svirati, gdje je publika odlična, gdje vam je bilo bezveze (ako je tako bilo), gdje još niste svirali, a htjeli bi?

MARKO: Svirali bismo gdje god nismo svirali, bitno je da se svira.

BUBY: Meni najdraži s Idijotima jer sam dijelio binu s jednim od najvećih uzora. Koncert je dobar onoliko koliko smo mi raspoloženi taj dan, kad svi radimo kao mašina, publika je dio nas, a kad zajebemo, nije publika kriva ako ne skandira.

CILE: Ako već trebamo izdvojiti najbolje od najboljih svirki, zasigurno je to naša draga Slavonija. Posebno jednostavni i dragi ljudi.

Kakvu publiku volite?

BUBY: Volim publiku koja pjeva uglas s nama, ne poljevaju nam opremu pićem i ne šmrču kokain.

MARKO: Publiku koja ti ne ulazi u osobni prostor i ne polijeva instrumente, pedale i pojačala.

VEDRAN: Marko je senzibilan pa ga uvijek sakrijemo negdje iza pojačala da mu se ne zalije oprema jer bi ga razapela ekipa iz njegovog drugog benda Zayn kad bi se pojavio bez deleya.

Kakva publika vas voli?

BUBY: Voli nas ona najbolja publika – nenormalna.

VEDRAN: Sve je to publika koja se viđa na mjuziklima, baletu, krštenju mladog vina, prostorijama za zadržavanje privedenih.

Na čijim koncertima vi volite biti u publici?

BUBY: Volim biti u publici na underground bendovima, koji kao i mi znaju kako je jeben put da se nešto napravi (Gužva, Debeli, Šank, Mašinko)

MARKO: Na koncertima bendova koje slušam, a i novih bendova koje nisam imao prilike čuti. Čak i da mi se ne svide, sve je bolje od cover bendova.

Kako se pripremate i opuštate za koncerte?

BUBY: Opuštamo se za koncerte kao sav normalan svijet….pivom i križaljkama.

VEDRAN: Ja jako volim osmosmjerke na ćirilici i enigmatiku za mlade.

MARKO: Dobrom zezancijom, samoironijom i sarkazmom.

Koji pop bend iz osamdesetih volite?

CILE: Ja osobno preferiram Boney M.

MARKO: Judas Priest, Megadeth i Def Lepard…

Koja muzika/pjesma/bend/izvođač vam se sviđa, ali vas je sram priznati?

BUBY: Van Gogh

MARKO: Sram me i priznat.

VEDRAN: Nekad me bilo sram, al više nije, da volim Nove Fosile od osamdesetih do perioda kad su došle one dve zamjenske ženske devedesetih. Mislim da je Rajko njuška samo takva. Čak sam mu nešto i pisao da bi napravio punk tribute to Novi fosili band “Sašina ekipa”, al ko zna šta je čovjek pomislio pa nije ništ odgovorio.

Što očekujete od koncerta u Vintageu?

BUBY: Finu pank igranku i sataraš dobrog panka.

VEDRAN: Ja očekujem da će Perica i Branimir iz Good Vibrationsa napunit onu škrinjicu pivama i držati ih na pristojnoj temperaturi od cirka 5 stupnjeva. Dobro, Bubiju ćemo je malo podgrijat na cafe aparatu zbog grla, ipak je on šlager pjevač.

Što mi možemo očekivati?

VEDRAN: Protutnut ćemo dve boce rakije “petropankovače – jabuka limited edition” pa da raja cuga unutra, a ne ispred vintagea. Odsvirat ćemo i par novih stvari, al to je manje bitno.

Ove dječake iz benda Petar Punk možete uživo čuti i s njima se nezaboravno zabaviti u srijedu, 2. veljače u Vintage industrial baru na još jednom Good Vibrations partyju. Za zagrijavanje škicnite njihovu facebook i web stranicu.

Komentari