Pivo učinkovitije uklanja bol nego lijekovi protiv bolova

Piše
Mateo Galić

Aug 08, 2018

Prema istraživanjima, ispijanje piva učinkovitije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje lijekova protiv bolova.

Znanstvenici sa Univerziteta u Greenwichu otkrili su da konzumiranje piva može smanjiti četvrtinu boli. Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0.08 posto dati ćete svom tijelu “povišen prag tolerancije na bol” i na taj način će doći do smanjenja vrijednosti boli.

“Zaključci upućuju na to da je alkohol djelotvorni analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u ocjeni intenziteta boli. To bi moglo objasniti zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, uprkos potencijalnim posljedicama na dugoročno zdravlje”, objasnili su istraživači.

Još uvijek nije poznato da li alkohol smanjuje osjećaj boli jer utječe na receptore mozga ili zato što samo smanjuje tjeskobu zbog čega poslije mislimo kako bol nije tako loša.

“Alkohol možemo usporediti s opioidnim lijekovima poput kodeina, a učinak je jači nego kod konzumiranja paracetamola”, rekao je doktor Trevor Thompson koji je vodio istraživanje.

Međutim, stručnjaci napominju da rezultati novog istraživanja ne znače da je alkohol dobar za nas.

Komentari