Pjevanje pod tušem s Rolin Humes

Piše
Ana Leko

Nov 10, 2015

Profesor saksofona, magistar kulturologije i dva studenta čine jedan sve popularniji bend. Ista stvar drugačije rečena  – Robert James Hudulin pjeva i svira glasovir, Emil Bišćan je basist, Nikola Smiljanić virtuoz na gitari, a brat mu Matej udara ritam na bubnjevima i sve to u rock/pop/blues četvercu Rolin Humes.

U bendu već četiri godine vlada međugeneracijska solidarnost, ali i dobra vibra vrhunskih glazbenika. Ove dečke, sve od reda glazbeno obrazovane, ulovili smo netom prije no što kreću na svoju mini turneju po Srbiji i Rumunjskoj. U natrpanom rasporedu između svirki i drugih obaveza uspjeli smo ukrasti Emila za jedan intervju.

Robi je s Korčule, braća Smiljanić iz Siska, a Emil s Malog Lošinja. Kada i kako ste se upoznali?

Upoznali smo se prije nekih šest godina u Jazz Caffeu Tunel u Rijeci na jam sessionima.

Jeste li oduvijek htjeli imati bend? Ono, kao klinci – bit ću slavan i svirat ću gitaru? 🙂

Odgovor je jednostavan: DA. Svi od malena sanjamo o rock bendu koji puno svira i toura okolo po svijetu.

Tko je za što zadužen – skladanje, tekstovi, aranžmani, produkcija…?

Robi napiše tekst i osnovnu glazbu, a onda na probama radimo aranžmane zajedno pa svako da sebe u aranžman. Za produkciju su najviše zaduženi producenti u glazbenim studijima.

10400015_924801774238980_4646125302501194050_n

Koju glazbu volite u privatno vrijeme?

Baš svakakvu. Da se vozite s nama u kombiju ne biste vjerovali. Na radiju se vrti od progresivnih rokera preko jazza do modernih novokomponovanih pop hitova, ali uglavnom stranih izvođača.

Koji su vam glazbeni uzori?

Svatko od nas je odrastao slušajući različite bendove kao što su Yes, Genesis, Queen, Police, Dream Theater, Pantera, R.A.T.M. itd. Stvarno smo kao klinci svašta slušali i od svakoga smo pokupili nešto što nam je bilo interesantno.

Kada ste imali prvi koncert?

Ne znamo točan datum, ali bilo je to u TUNELU u Rijeci, mislim 2012.

Koji vam je koncert ostao u posebnom sjećanju?

Bilo je puno dobrih nastupa, ali izdvojit ćemo nekoliko: nastupi u sklopu Royal Music Festa u Cetinju u Crnoj Gori, koncert u Muscle Shoalsu (malom gradiću u Alabami, USA), koncert u Zaječaru na gitarijadi, koncert na Danube Rock festivalu u Galatiu u Rumunjskoj…

11037479_882167955169029_6567957877579110145_n

Gdje ste sve u inozemstvu svirali?

SAD, Njemačka, Austrija, Slovenija, Slovačka, BiH, Srbija, Crna Gora, Rumunjska. Mislim da sam sve nabrojao.

Što vam za karijeru znače putovanja i nastupi u inozemstvu?

Putovanja i nastupi u inozemstvu prvenstveno su jedna velika avantura. Na takvim nastupima stvaramo nove fanove, nova poznanstva i prijateljstva što je uvijek dobro za bend. Najdraže nam je kada se nakon prvog nastupa u nekoj zemlji opet vratimo i kad vidimo da se broj fanova povećao. To je najljepši osjećaj.

Kakva publika vas voli?

Ona koja nas čuje na koncertima, hehe. Ima svakakvih ljudi, mladi, stari, muškarci, žene… ono svakakvi.

Što radite kad ne svirate?

Robi smišlja nove pjesme i bere masline. Nikola trenira u teretani, odgaja malog akita psa imenom Yuko i radi u maminoj cvjećari. Matej također pomaže u cvjećari i uživa u studentskom životu. Emil čuva svog jednogodišnjeg sina.

rh 2 (Medium)

Kako se pripremate za nastupe?

Vozimo se kombijem do mjesta nastupa. Nema neke posebne pripreme, mi se volimo bacit u vatru.

Imate li tremu prije nastupa?

Nismo baš neki tremaroši, ali uvijek želimo da koncert bude ultra pa je više prisutna ta neka briga da budemo dobri kao i do sada pa i bolji. Zapravo toliko volimo svirati da je čak i ta mala briga ili trema jedan vrlo ugodan osjećaj.

Kako se opuštate?

Ako misliš prije koncerta, onda je to uvijek neko pivce za živce ili kratki spavanac prije nastupa, iako je to vrlo rijetko.

Što imate u planu za dalje?

Plan nam je svirati što više i po svuda, a možda u neko skorije vrijeme snimiti i treći album, jer već je skoro pola materijala spremno za snimanje.

rh 1 (Medium)

Što želite svojom glazbom, odnosno sviranjem, postići?

Kao prvo želimo stvarati i svirati glazbu koja nam je ugodna i kroz koju, na neki način ostvarujemo sebe i svoje glazbene ideje. Također želimo sebi stvoriti pozitivnu energiju koju bi, u najboljem slučaju, mogli podijeliti s ljudima koji nas slušaju. Također, želimo da nam to bude posao i da od glazbe živimo i da živimo za glazbu.

Koji vam je najdraži pop pjevač?

Julio Iglesias, definitivno!

Što mislite o današnjoj glazbenoj/estradnoj situaciji u Hrvatskoj?

Ima jedna super riječ za to ”MEH”. Ima dobrih bendova, ali oni najčešće ne dođu do publike i medijske pažnje pa se brzo raspadnu. Tu i tamo koji uspije.

Kamo ide naša glazba? 🙂

Za sad ne ide nikamo. Ostaje u Hrvatskoj.

Pjevate li pod tušem?

Moraš to raditi, kakvo je to tuširanje ako ne pjevaš i usput malo grgljaš grlo. 😉

Tko su vam najbolji ili najgori kritičari?

Dobro pitanje, ali jako teško za odgovoriti. Svakako, najbolji kritičari su oni koji nas hvale, ali i oni koji dolaze s konstruktivnim kritikama.

Kako je došlo do ove mini turneje po Srbiji i Rumunjskoj?

Ljetos smo svirali u Galatiu na Danube Rock festivalu, a kako naša glazba graniči između rocka i bluesa, organizatori su nas pozvali da dođemo i na blues and jazz festival čemu smo se rado odazvali.

Kada se dogodi da idemo na tako dalek put uvijek pokušavamo spojiti svirke u zemljama kroz koje prolazimo pa su nam se Novi Sad i Subotica lijepo uklopili u turnejicu. Tako da u Srbiji sviramo 12. studenog u baru Kriva Marta u Novom Sadu. Dan kasnije smo u Subotici u Blues Time Clubu. Poslije toga ćemo cijeli dan putovati do grada Galati u Rumunjskoj gdje nastupamo na Danube Blues and Jazz Festivalu 15. studenog.

Što pripremate za te koncerte?

Pripremamo dobar SHOW i brdo pozitivne energije. Možda i koju novu pjesmu.

Što vi očekujete?

Mi očekujemo dobru svirku, dobru zabavu, ludu publiku i puno novih fanova i prijatelja.

10354238_838844949501330_4412579369764756630_n

Rolin Humes do sada su izdali dva albuma. Prvi je Rolin Humes welcomes you to the penultimate supper koji je ugledao svjetlo dana i zatutnjio brojnim zvučnicima 2012. godine, a drugi, Rolin Humes Presents Rolin Blues, je prošle godine razveselio sve fanove, i one koji će to tek postati.

Možete ih poslušati na linku za slušanje ili youtubeu, pratiti na webu ili stalkati na facebooku.

Rolin Humes će 12. studenog žariti i paliti Novim Sadom, 13. studenog  Suboticom, a dva dana kasnije, 15. studenog nastupaju u Galatiju na Danube Jazz & Blues Festivalu.

Na radost i veselje lokalnog pučanstva Rolin Humes uskoro planiraju i jednu svirku u Zagrebu.

Foto: Vedran Tomac

Komentari