Porast troškova školarina za redovne studente

Piše
x-ica tim

Apr 15, 2019

Sveučilište u Zagrebu pripremilo je odluku čije bi usvajanje značilo porast participacija školarina za redovne studente čiji trošak studiranja ne pokriva država.

Odluka je prošlog tjedna većinom glasova prihvaćena na Odboru za proračun, povećani su iznosi maksimalne participacije školarina.

U novoj odluci koja čeka potvrdu Senata, visina maksimalne participacije podignuta je na 8400 kuna za društveno i humanističko područje, 9600 za interdisciplinarno, odnosno 10.200 kuna za umjetničko, biomedicinsko, biotehničko, prirodno i tehničko područje, javlja Jutarnji list.

Odlukom iz prosinca 2015., maksimalne participacije iznosile su ovisno o područjima studiranja od 7200 kuna do maksimalnih 9600 kuna. Odluče li se fakulteti za povećanje maksimalnog iznosa, cijena ECTS-boda u, primjerice, humanističkom području rasla bi sa 120 na 143 kune, a u slučaju pada godine student bi plaćao 8400 kuna umjesto 7200, odnosno 1200 kuna više.

Po objašnjenju iz Rektorata, to su iznosi za one studente koji sami plaćaju studij, odnosno nisu ispunili uvjete studiranja i prikupili dovoljan broj ECTS bodova.

To su realni troškovi nastali povećanjem životnih troškova i nisu ništa više od onoga što piše u odluci Vlade. Treba reći da su to maksimalni troškovi, što znači da ih neće možda sve sastavnice prihvatiti – kratko je jučer izjavio rektor Damir Boras.

U resornom Ministarstvu ne znaju za ovu ideju o podizanja participacija, niti za takvu odluku vide opravdanje, s obzirom na to da se po odluci Vlade izdvaja više sredstava iz proračuna upravo na poziciji troškova subvencije studenata.

Država plaća studij studentima koji prvi put upišu prvu godinu studija i onima koji prethodnu godinu završe s 55 ili više ECTS-bodova. Onima koji prikupe manje od toga, naplaćuje se određeni iznos na način da se ECTS bod računa tako da se iznos maksimalne participacije podijeli sa 60.

Prihvaćanje novih iznosa značilo bi zeleno svjetlo fakultetima i akademijama za povećanje cijene ECTS-boda, što im donosi dodatne prihode od školarina.

Više o ovoj nimalo ugodnoj odluci Sveučilišta u Zagrebu možete pročitati ovdje.

Komentari