Povratak legendarne IBM-ove tipkovnice

Piše
Mateo Galić

Jul 10, 2017

Mehaničke tipkovnice najbolje su za tipkanje velike količine teksta. Kada je o njima riječ, najbolja među najboljima je legendarni IBM-ov Model F.

Tipkovnica je nastala 1981. godine u pogonima IBM-a i isporučivala se s IBM PC računalima tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Ova tipkovnica je bila prisutna u gotovo svim tvrtkama koje su tada mogle priuštiti luksuz da rade na “originalnim” IBM-ovim računalima. Posebno je bio upečatljiv zvuk (klik) tipki kojeg se i danas rado sjećamo.

IBM je ovaj model prestao proizvoditi sredinom 90-ih, prije ere spajanja tipkovnica putem PS/2 i USB priključaka, pa ih je danas gotovo nemoguće pronaći na životu. Ipak, izvjesnu količinu istih skupio je entuzijast Joe Strandberg, i bacio se na posao njenog oživljavanja. Uložio je veliki broj sati rada kako bi reproducirao proces proizvodnje legendarne IBM-ove tipkovnice, surađivao s proizvođačima u Kini kako bi sve bilo točno kako treba, te u cijeli proces investirao oko 100.000 američkih dolara.

Na kraju je uspio dotjerati proizvodni proces do savršenstva, izraditi sve potrebite kalupe i alate, i pripremiti sve za početak proizvodnje.

Izvorni IBM-ov Model F koštao je u osamdesetima 600 dolara, što bi u današnjim vrijednostima bilo oko 1.700 dolara, a toliko, za tipkovnicu danas nitko ne bi platio. Strandberg svoj rad cijeni od 325 do 399 dolara, ovisno o opcijama, a narudžbe na svojoj stranici prima do kraja srpnja. Do sada je interes iskazalo već više od 500 kupaca.

Komentari