Poziv SZ za neplaćanja stanarine

Piše
Petra Haleš

Apr 08, 2020

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poziva studente na neplaćanje stanarine sve do ispunjenja zahtjeva.

„Budimo solidarni, pokažimo zajedništvo i recimo #NePlaćam”, slogan je što je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio studentima.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je upravitelju Mirku Bošnjaku nakon njegovih odgovora poslao svoje konačne zahtjeve.  Sve do ispunjenja njihovih zahtjeva pozivaju se studenti koji borave u studentskim domovima u Zagrebu da ne plaćaju stanarine.

SZ na svojoj fb stanici objavljuje odgovor “Studentskog” centra na njihov dopis i navode kako je u njemu niz netočnih informacija i gotovo ništa konkretnog osim oslobađanja plaćanja inkomodiranih studenata (preseljenih u SN Stjepan Radić) i onoga što mogu samo pretpostaviti da znači preuzimanje odgovornosti za potencijalno izgubljene stvari studenata. Nezadovoljavajuće je i poslano financijskog izvješće, šturo i puno nedorečenosti.

Također, odlučno navode kako s Upravom “Studentskog” centra od sada razgovaraju samo na sastancima na kojima ćemo dogovarati ispunjenje naših zahtjeva.

Pozivaju sve studente da se zajedno s njima uključe u bojkot plaćanja stanarine do ispunjenja mjera koje u ime svih vas zahtijevaju od “Studentskog” centra, a za koje drže da su apsolutni minimum razumijevanja koje bi “Studentski” centar trebao pokazati prema studentima koji su i svrha njegova postojanja u ovim teškim ekonomskim, društvenim i zdravstvenim okolnostima za našu Domovinu.

Apeliraju na sve one studente koji su iseljeni ili preseljeni iz svojih soba i na sve one koji se trenutno ne nalaze u studentskim domovima nego su u svojim obiteljskim domovima, kao i sve one koji uslijed trenutačne nemogućnosti rada preko Student-servisa ne mogu plaćati stanarinu da nam se priključe bojkotu: Budimo solidarni, pokažimo zajedništvo i recimo #NePlacam.

Podsjetimo, upravitelj Bošnjak pristao je na samo dio prijedloga Studentskog zbora koji se odnosi na iseljene studente iz SD Cvjetno naselje i SD Lašćina pa su tako studenti s Cvjetnog do kraja akademske godine oslobođeni plaćanja stanarine. Ali, nije prihvaćen dio prijedloga koji se odnosi na stanare Lašćine jer oni nisu iseljeni, nego je evakuiran samo prvi paviljon.

Pošto su neki zahtjevi Zbora ostali neispunjeni, kao što su ukidanje plaćanja stanarine za studente s Lašćine, smanjenje stanarine za 50%, odnosno sa 100 na 50 kuna za sve studente SD Stjepan Radić u čije su sobe useljeni drugi studenti, prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine, ukidanje naknade za obradu natječaja te potpuno čišćenje i dezinfekcija studentskih soba, Zbor je odlučio ići korak dalje pa poziva studente na bojkot.

Više na FB stanici Studentskog zbora, ovdje.

Komentari