Pivo – istine i predrasude

Piše
Domagoj Vušak

Apr 20, 2015

Pivo, omiljeno alkoholno piće, proizvodi se u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Iako ga konzumiramo vrlo često, većina nas ne zna previše o izradi piva, sastavu i njegovom porijeklu.

Glavni sastojak piva je voda i služi kao rastvarač. Slad, koji se dobiva od žitarica (najčešće ječma), daje pivu punoću okusa i koncentraciju osnovnog ekstrakta piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak okus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kojem šećer prelazi u alkohol.

Pivo se često naziva “tekućom hranom”, a kao potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod ima prilično veliku energetsku vrijednost. Naime, energetska vrijednost litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

Pivo je sedam tisuća godina starije od Krista

Prema arheološkim iskopinama i zapisima utvrđeno je da su u drevnom Babilonu proizvodili pivo sedam tisuća godina prije Krista. Tada su, naime, proizvodili čak 16 različitih vrsta piva, a za vrenje su koristili ječmeni šećer i pšenicu. Priča o pivu prenijela se sve do Egipta, Perzije, Grčke, a kasnije i do drugih zemalja.

Egipćani su pivo radili već dvije tisuće godine prije Krista, a Grci su naslijedili ovu civilizacijsku tekovinu i naučili samostalno proizvoditi pivo. Za njima to su učinili i Rimljani pa stari Germani, a nakon toga proizvodnja piva proširila se i na ostale europske zemlje. Iako su samostalno proizvodili pivo, nisu dodavali hmelj pa je proizvod bio poprilično kiselkast. Često su dodavali različite trave kako bi se popravio okus.

Uporaba hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu suvremene tehnologije izrade piva. Ova namirnica prvi put se počela koristiti u Novgorodskoj republici, srednjovjekovnoj ruskoj državi.

Usavršavanjem parne mašine, razvoj pivarstva je naglo pojačan. Međutim, najvažniji tehnološki pronalazak bio je uređaj za hlađenje koji je pivu donio i danas poznati draž. Zahvaljujući tehnološkim dostignućima kojih je Srednji vijek prepun, stvorene su osnove da se male domaće proizvodnje pretvore u velike tvornice pive. Tako je počela masovna proizvodnja omiljenog alkoholnog pića.

Pivo je zdravo – ne deblja, sprečava bolesti i umanjuje stres

Iako je u narodu uvriježeno mišljenje da pivo deblja, istina je daleko od toga. Naime, pivo je potrebno konzumirati u određenim količinama. Sve više od toga nije dobro za zdravlje, a samim time i deblja. Štoviše, većina doktora se slaže da manja količina piva povoljno djeluje na liječenje teških bolesti i sprječava pojavu drugih.

Osim toga, pivo smanjuje stres i podiže aktivnost želuca. Liječnici vjeruju da manja količina piva povoljno djeluje na liječenje nekih teških bolesti kao što su tuberkuloza, kolera pa čak i rak.

Njemački ljekar, dr. Chabot, statistički je pratio učestalost karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivopije rjeđe obolijevaju od karcinoma od drugih radnika. U pivo se ne razmnožavaju patogeni mikroorganizmi. Naime, virus koji izaziva koleru u pivu može preživjeti 15 minuta, dok virus tifusa može izdržati oko pola sata.

Istraživanje časopisa The New England Journal of Medicine potvrdilo je da konzumiranje piva u ograničenim količinama štiti od srčanog udara. Rezultati ne čude ako se uzme u obzir podatak da pivo gasi žeđ i opušta. Učinak piva umanjuje psihosocijalni stres što znači da se manje bojimo, manje smo napeti i manje agresivni.

Pivo nas čini inteligentnijima

Istraživanje koje je provedeno na 2000 ispitanika dokazalo je da pivopije uglavnom imaju viši koeficijent inteligencije od onih koji uopće ne konzumiraju pivo. Inteligenciju potiču kemijski spojevi polifenoli koji se nalaze u alkoholu.

Iz neobjašnjivih razloga učestalo je i mišljenje da je pivo za ljude plitkog džepa i slabijeg obrazovanja, dok oni drugi, bogatiji i obrazovaniji, uživaju u drugim pićima poput vina ili viskija. No, poznati pivoljupci kao što su Boris Becker, Naomi Campbell i mnogi drugi dokazuju da ta teza ne drži vodu.

Dokazano je da je pivo piće koje nas opušta, pomaže nam, čuva zdravlje i štiti od raznih bolesti. Stoga, uživajte u pivu.

Komentari