Predstavljanje knjige i otvorenje izložbe na temu antičke baštine

Piše
Dijana Šimunić

Feb 01, 2017

U NSK nas u četvrtak, 2. veljače, očekuje predstavljanje knjige Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja – zbirke papirnatog novca koju je prikupio naš arheolog Joško Zaninović.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u četvrtak, 2. veljače, u 12 sati bit će predstavljena knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja, uz otvorenje istoimene izložbe. Autori izdanja su akademik Nenad Cambi, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, prof. dr. sc. Željko Miletić i Joško Zaninović, a nakladnik je Javna ustanova Nacionalni park Krka.

Spajanje arheologije i kulturne baštine

Knjiga predstavlja katalošku obradbu zbirke papirnatoga novca koju je prikupio naš domaći arheolog Joško Zaninović. Zbirka novčanica predstavljena u knjizi zorno pokazuje kako su arheologija i kulturna baština bitne za državni suverenitet i narodni identitet, kao i za gospodarsku politiku mediteranskih zemalja, posebno onih koje svoj prosperitet temelje na turizmu.

Gotovo sve zemlje na područjima u kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija, a u knjizi su obuhvaćene Albanija, Alžir, Armenija, Cipar, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Makedonija, Rumunjska, Sirija, Tunis, Turska i Ukrajina, s ponosom na papirnatome novcu predstavljaju arheološke spomenike kao bitan temelj identiteta i promidžbe zemlje.

Izložba otvorena do 18. veljače

Javna ustanova Nacionalni park Krka, koja se svojom djelatnošću već odredila kao promicatelj kulturnoga blaga, prepoznala je značenje zbirke i vrijednost njezina predstavljanja javnosti, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica uključila se u njezinu promidžbu, ispunjavajući tako svoju ulogu u promicanju vrednota hrvatske znanstvene i kulturne baštine.

Isto tako i populariziranju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode, te predstavljanju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, koje je planirala u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja za sve će posjetitelje biti otvorena do 18. veljače.

Izvor: PR članak

Komentari