Prestižna ruska sveučilišta prvi puta u Hrvatskoj

Piše
Lorena Sikavica

Oct 11, 2019

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizira 15. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati 15. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 17. listopada 2019. na Sveučilištu u Rijeci.

Na ovogodišnjem Sajmu stipendija, uz izlagače zemlje-partner Rusije, predstavit će se više od 50 hrvatskih i inozemnih visokih učilišta iz 15 zemalja svijeta, kompanije, zaklade, ministarstva, agencije, gradovi i udruge koje predstavljaju svoje studijske programe, stipendije i stručne prakse.

Sve informacije o programu Sajma dostupne su na web-stranici Stipendije.info (http://www.stipendije.info/hr/sajam) i na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju).

Znate li da ruski jezik govori više od 260 milijuna ljudi diljem svijeta te da ga aktivno uči 10 milijuna ljudi? Znate li da Ruska Federacija godišnje osigurava 15.000 slobodnih, u potpunosti financiranih mjesta namijenjenih inozemnim studentima? Rusija ima dugu tradiciju izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti u razvoju kulture, znanosti i visokog obrazovanja te inozemnim studentima osigurava besplatno učenje ruskog jezika u prvoj godini studija, a sve u cilju kako bi rušenjem jezičnih barijera prilagodba novoj kulturi i internacionalnom okruženju bila što uspješnija.

Najbolji od najboljih u Zagrebu i Rijeci

Od ukupno jedanaest renomiranih ruskih sveučilišta koja sudjeluju na Sajmu u Zagrebu i Rijeci, čak njih šest pronašlo je svoje mjesto na prestižnom popisu „The World University Ranking“ za 2019. te dolazeću 2020. godinu. U Zagreb i Rijeku dolazi deset sveučilišta iz Moskve te jedno iz Saint Petersburga: Masco State Technical University Bauman, St. Petersburg State University, Financial University under the Government of the Russian Federation, Plehkanov Russian University of Economics te The Gnesin Russian Academy of Music – predstavljanje njihovih programa u Hrvatskoj po prvi će puta osigurati ostvarivanje dijaloga između hrvatskih i ruskih obrazovnih zajednica  u dva hrvatska sveučilišna grada.

Uz ruska sveučilišta, ove se godine na Sajmu predstavlja više od 50 izlagača iz ukupno 15 zemalja Europe i svijeta koji će pružati informacije o brojnim studijskim programima, stipendijama i stručnim praksama. Posjetitelji Sajma moći će razgovarati s predstavnicima izlagačkih institucija i bivšim stipendistima te na taj način osigurati uspjeh u svoji planovima za nastavak obrazovanja.

Prilika za upijanje novih znanja

Osim što će posjetitelji, prvenstveno učenici, studenti, njihovi nastavnici i roditelji moći doznati više o studijskim programima i obrazovnim prilikama u zemljama kao što su Kanada, Belgija ili Japan, organizacijski tim Instituta za razvoj obrazovanja donosi posebnu novinu u ovogodišnjem programu koju čini niz specifično usmjerenih predavanja i masterclass izdanja, a sve kako bi se dodatno približili trendovi u obrazovanju hrvatskim posjetiteljima. Predavanja će održati renomirani ruski nastavnici i znanstvenici, dok će teme varirati od društvenih do onih prirodoslovnih. Samo neka od predavanja na engleskom jeziku kojima se posebno veselimo su ona pod nazivima „Tvoj put do uspjeha“, „Master class u poslovanju i upravljanju“, „Zašto trebaš dobiti humanističko obrazovanje?“, „Digitalni financijski alati za osobni i profesionalni razvoj“, „Upravljanje u glazbi kao vrijednosti i fenomen duhovne kulture“.

Raditi globalne poslove u Hrvatskoj

Novost Sajma jest i „Karijerni kutak“ koji će u ovogodišnjem programskom dijelu predstavljati posebno mjesto susreta i razgovora između studenata i poslodavaca kao što su Privredna Banka Zagreb i Erste&Steiermärkische Bank. Posjetitelji će moći prisustvovati i poslovnom panelu na kojem ćemo iz prve ruke doznati koja su to znanja i vještine koje zahtijeva suvremeno tržište rada te kako je raditi za velike globalne klijente iz manjih sredina u Hrvatskoj. Istaknuti pojedinci iz propulzivnih kompanija kao što su Infobip, Tele 2, Rimac automobili, R.I.T. Croatia i Lukoil na panelu pod nazivom „STEM vs. SOCIAL: sustav cjeloživotnog obrazovanja u području IKT-a i telekomunikacija“ podijelit će svoja znanja vezana uz suradnju s mladima koji izlaze iz obrazovnog sustava, ali i dati nam uvid u primjere dobre prakse kojima ulažu u cjeloživotno obrazovanje i osobni rast svojih zaposlenika.

Komentari