Savladajte alergije, herpes, umor i glavobolju

Piše
Petra Haleš

Mar 25, 2019

Ne želite stalno kupovati lijekove, a ne znate što učiniti da vam bude bolje? Wish.hr donosi nekoliko savjeta iz kućne ljekarne kako si pomoći lijekovima iz prirode.

Alergije

Radi načina života i brojnih aditiva alergije su iz dana u dan sve češća pojava. Bilo da ste alergični na prašinu, mačju dlaku, ambroziju, perje ili nešto drugo, sigurno znate koliko svrbež, suhe oči i curenje nosa mogu biti neugodni. Ono što vam može pomoći kod natečenih očiju to su oblozi natopljeni hladnom vodom koje po potrebi i želji možete stavljati nekoliko puta dnevno.

Ako vas muče grinje, madrace možete prekriti prekrivačima za odbijanje alergena, češćim mijenjanjem posteljine, usisavanjem i čišćenjem madraca i redovitim provjetravanjem soba. Kao prirodan antihistaminik poznata je kopriva, stoga ju uvrstite na svoje jelovnike i u kolekcije prirodnih čajeva.

Herpes

I sami dobro znate da čim se nađete pod malo većim stresom i padne vam imunitet u goste vam dođe nepozvani gost – herpes. Osjećaj svrbeži i peckanja znak je da će se on uskoro pojaviti. Od biljaka se preporučuje matičnjak, bilo kao mast ili kao eterično ulje, a za smanjenje boli možete koristiti led koji što prije trebate staviti na sam herpes.

Kako bi vam se herpes pojavljivao u manjoj mjeri smanjite unos čokolade, odnosno pokušajte u potpunosti iz prehrane izbaciti zaslađena gazirana pića, indijske oraščiće i drugo orašasto voće te pivo.

Probavne smetnje

Kod probavnih smetnji može vam uvelike pomoći kamilica koju ima za kupiti u svim ljekarnama u obliku čaja te đumbir koji smanjuje grčeve i smiruje želudac. Za želudac je dobar i kim kojeg ima za kupiti u obliku ulja, ali i kao sjemenke.

Vjeruje se da jabučni ocat može pomoći nakon obilnog obroka, dok neki preporučuju ispijanje tople vode za smirivanje, ali i čišćenje organizma.

Više na: wish.hr

Komentari