Privlačenje stranih studenata

Piše
Petra Haleš

Jun 13, 2019

U organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u srijedu 12. lipnja, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održan je seminar i okrugli stol pod nazivom Neki aspekti internacionalizacije visokog obrazovanja: Privlačenje stranih studenata“.

Događaj je okupio brojne predstavnike visokih učilišta i relevantne dionike u sustavu visokog obrazovanja te potaknuo raspravu o izazovima s kojima se institucije susreću kada je riječ o privlačenju stranih studenata. Predstavljeni su rezultati istraživanja o aktivnostima visokih učilišta u pogledu privlačenja stranih studenata koje je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a primjere dobre prakse i iskustva visokih učilišta iznijeli su predstavnici institucija kroz izlaganja i raspravu na okruglom stolu.

„Internacionalizacija je danas prisutna u svim segmentima društva, pa tako i u sektoru visokog obrazovanja. Ona u svojoj srži nije cilj, nego sredstvo za unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja – kroz transfer znanja, međunarodne istraživačke projekte, mobilnost nastavnika i studenata. Kroz suradnju s kolegama iz Europe i svijeta puno učimo, stvaramo, ali i shvaćamo kako mnoga znanja i sami možemo pružiti“, istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Istraživanje koje je provela Agencija pokazalo je da na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj postoji značajan interes za privlačenje stranih studenata te da su trenutno izrađena 53 studijska programa na engleskom jeziku, dok je u planu do akademske godine 2025./2026. pripremiti još 74 cjelovita studijska programa za izvođenje na engleskom jeziku. Osim toga, visoka učilišta koja su sudjelovala u istraživanju, u ponudi za studente koji sudjeluju u programima dolazne mobilnosti na svim studijskim razinama imaju ukupno 3007 kolegija na engleskom jeziku.

Tijekom seminara predstavljen je i promotivni spot kojega je osmislila Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji s Televizijom Student, upravo s namjerom da se kroz video formu ponude informacije o hrvatskom visokom obrazovanju te na taj način zainteresira buduće studente. Spot je dostupan na mrežnim stranicama www.azvo.hr.

Komentari