Produžen rok za prijave na studentsko natjecanje Pokretač

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 17, 2019

Svoja rješenja društvenih problema studenti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti na natjecanje Pokretač do 19. svibnja. Najbolje tri ideje nagradit će se novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 9000 kn te dvama STEMI hexapod robotima.

Potaknuta sviješću o brojnim društvenim problemima, ali i postojanju potencijala za njihovo rješavanje, udruga Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje pod nazivom Pokretač. Osmišljavanjem inovativnog poslovnog modela pomoću business model canvas metodologije, studenti će se bolje upoznati s društvenim poduzetništvom te ujedno i stvoriti mogućnost za društvene promjene.

Prijave na natjecanje traju još nekoliko dana, a sudjelovati mogu svi studenti i studentice (redovni i izvanredni) koji studiraju na jednom od hrvatskih sveučilišta, veleučilišta ili visokih škola, a koji su hrvatski državljani. Njihov će zadatak biti da pojedinačno ili u timu od dvije osobe u jednoj od 5 ponuđenih kategorija osmisle model koji nudi rješenje za određeni društveni problem. Kategorije u kojima studenti mogu razvijati rješenja su: zdravstvo, obrazovanje, očuvanje dostatnosti hrane i vode – proizvodnja, mir i sigurnost, ekonomija.

Iako je društvo uvelike napredovalo u području zdravstva se još uvijek javljaju problemi kao što su nedovoljno zdravstveno obrazovanje i odgoj, što je razlog rasta zaraznih i drugih bolesti. Uz to, prisutan je i manjak liječnika. S promjenom prilika u društvu javlja se i potreba za prilagođavanjem obrazovnog sustava novom vremenu. U kategoriji obrazovanja sudionici će ponuditi rješenja problema kao što su neusklađenost obrazovnih programa i tržišta rada te nedovoljno usvajanje praktičnih znanja. Osim toga, studenti će se susresti s razlikama u proizvodnji, potrošnji i u raspodjeli poljodjelskih proizvoda u razvijenim i u nerazvijenim zemljama, kao i sa svjetskom problematikom gladi. Neki od gorućih problema su zasigurno i terorizam, nasilje i ratovi, zato ovim natjecanjem studenti imaju priliku ponuditi rješenje za prepoznate probleme koji ugrožavaju sigurnost ljudi. U kategoriji ekonomije trebati istaknuti i rješiti današnje ekonomske probleme u državi i svijetu, a razlika između bogatih i siromašnih samo je jedan od njih.

U prvom online dijelu natjecanja sudionici rade svoj business model canvas odgovarajući na sve smjernice u propisanom obrascu, a rješenja šalju do 19. svibnja. Deset odabranih finalista svoja rješenja usmeno predstavljaju žiriju u završnici natjecanja zakazanoj za 29. svibnja – uz power point prezentaciju u trajanju od 3 min.

Na svečanoj završnici, prva će tri sudionika (tima), prema odabiru žirija, kojeg čine predstavnici Udruge, partnera natjecanja tvrtke STEMI i sponzora OTP banke, osvojiti sljedeće nagrade:

  • 1. mjesto – 4500 kn + STEMI hexapod
  • 2. mjesto – 2500 kn + STEMI hexapod
  • 3. mjesto – 2000 kn

STEMI hexapodi uručit će se na samoj završnici, a novčane nagrade OTP banke isplatit će se po završetku natjecanja na Mastercard prepaid kartici OTP banke u ukupnom iznosu jednom sudioniku (ako) je student samostalno sudjelovao u natjecanju) ili će se podijeliti na jednake iznose i isplatiti svakom od sudionika ako je u timu više osoba.

Sve o načinu prijave i dodatne informacije nalaze se na stranici sik.hr/pokretac te na Facebook stranici natjecanja.

Komentari