Proglašeni pobjednici Brocoole u nešto drugačijem izdanju!

Piše
Petra Haleš

Mar 26, 2020

Online završnica za online kulinarno natjecanje u doba pandemije.

Zbog izbijanja pandemije koronavirusa i odgađanja konferencije Mozak voli zdravo koja se trebala održati 14. ožujka, pobjednici online natjecanja Brocoola proglašeni su na Facebook stranici udruge.

Ove godine zadana tema bili su zdravi deserti, a pobjednike je odabrao stručan žiri nutricionista, Tena Niseteo i Karmen Matković Melki. Prvo mjesto osvojila je Marija Puđak i njezin desert pod nazivom Sweet-tooth pizza. Odmah iza nje je Ema Hošnjak s desertom pod nazivom Iskoristi sve, dok je u top tri ušla i Kristina Banovac s PBJ kuglicama. Netom prije zabrane okupljanja, održane su tri od predviđenih šest radionica.

11

Kako zdravo kuhati bez kuhanja?

Prvu radionicu, pod nazivom „Što jesti u danu, a ne kuhati“, održala je Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium, u ponedjeljak 9. ožujka. Tema radionice bila je priprema prehrane bazirane na bilju – plant based, i hrani bez industrijskih proizvoda – wholefoods. Tina je sa svim sudionicima podijelila svoje mišljenje o budućnosti ljudske prehrane: „Brojni znanstvenici vide konzumaciju veganske i sirove prehrane kao normalu u budućnosti zbog prevelikih problema koje stočarska industrija stvara na globalnoj razini.“ Osim toga, Tina je pripremila i tri recepta prilagođena studentskom budžetu te podijelila brojne savjete sudionicama o tome kako izabrati najbolje voće i povrće.

vcv

Zero means hero; kako uz zero waste načiniti prirodnu kozmetiku?

U srijedu 11. ožujka, održana je radionica pod nazivom „Izrada prirodne kozmetike“ koju je vodio Marko Capek koji se zadnjih 15 godina bavi zaštitom okoliša te promovira život bez otpada i bez plastike. Upravo to ga je inspiriralo da se počne baviti proizvodnjom prirodne kozmetike. Svi prisutni na radionici u sat vremena su naučili napraviti dovoljne zalihe sapuna za godinu dana – svakako praktična vještina u vrijeme globalne pandemije. Studentica Tea Martinić Cezar podijelila je što joj se najviše svidjelo: „Radionica je bila jako korisna i sve mi se svidjelo, ponajviše to što smo osim teorijskog znanja, dobili i ono praktično.“ Sudionici su također bili oduševljeni činjenicom da većinu sastojaka za izradu sapuna imaju doma.

Kako nahraniti mozak i ‘rasturiti’ ispite!

Treća u nizu radionica održana je u četvrtak 12. ožujka pod nazivom „Koje namirnice mozak (zaista) voli“, a vodile su ju Željka Fordren Jambrešić i Tamara Dabić Kempf iz Ustanove za obrazovanje odraslih – Makronova. Radionica je bila posebice korisna studentima kojima je najpotrebnije da razlikuju koje namirnice hrane mozak i zbog kojih duže ostajemo koncentrirani i onih koje ga usporavaju. Pravu vrijednost ove radionice uvidjela je studentica Ivana Domitrović: „Preporučila bih da se ovakva radionica održava i narednih godina zato što može biti jako korisna u ovom prijelomnom razdoblju kada studenti po prvi put počinju graditi svoje radne navike.“

Iako eSTUDENT privremeno nije u mogućnosti odrediti datum kada će se preostale radionice i konferencija održati, ako želite sudjelovati, pretplatite se na newsletter udruge. Također, ostale informacije o udruzi možete dobiti na Facebook ili Instagram stranicama, kao i na službenoj stranici udruge.

Komentari