Programeri Cobola sve traženiji u vrijeme pandemije

Piše
Vedran Mikulić

Apr 07, 2020

Pored zaštitnih maski, rukavica, ogrtača i ostale zaštitne opreme, doba pandemije koronavirusa otvorilo je i potražnju za programerima koji znaju raditi u starom programu COBOL.

Guverner New Jerseyja Phil Murphy ima neobičan zahtjev koji se ovih dana provukao ispod medijskih radara. Naime, potrebna mu je pomoć računalnih programera koji znaju raditi u desetljećima starom programskom jeziku zvanom COBOL ((kratica za COmmon Business Oriented Language), prenosi mashable.com.

Tijekom posljednja dva tjedna, više od 362.000 stanovnika New Jerseyja prijavilo se u urede za nezaposlene zbog pandemije koronavirusa. Također je zabilježeno 1.600 posto povećanje zahtjeva državi za pomoć zbog nezaposlenosti u odnosu na broju zahtjeva koje New Jersey prima u normalnim uvjetima. Ovaj sustav je trenutno vrlo opterećen, a on nije izrađen u sustavu COBOL.

Tijekom vikenda, Murphy je održao konferenciju za novinare na kojoj je obavijestio svoje birače o stanju koronavirusa u državi. Tijekom konferencije Murphy je uputio izričit zahtjev programerima koji znaju raditi u ovom starom programskom jeziku.

“Na našoj listi volontera ne samo da su nam potrebni zdravstveni radnici, već s obzirom na naslijeđene sustave, trebali bismo pokrenuti stranicu rađenu u programskom jeziku COBOLT, pošto se postojeći sustav ne može nositi s izazovima koje je pred nas stavila pandemija koronavirusa”, izjavio je guvernera New Jerseyja.

Iako je Murphy greškom spomenuo COBOLT, mnogi programeri znali su o čemu govori. Mislio je na COBOL, stari računalni programski jezik koji potječe iz 1960. godine.

hjk

“COBOL, za one koji nisu upoznati, računalni je jezik stariji od 60 godina i nekada je bio najvažniji razvojni softver u industriji i vladi. Međutim, do kasnih 80-ih godina on je toliko zastario da ga mnoga sveučilišta nisu niti uključila u svoje nastavne programe informatike”, objasnio je stručnjak za kibernetičku sigurnost Joseph Steinberg u postu na svojoj web stranici.

Iako većina programera više ne koristi COBOL  mnogi mladi programeri to nikada nisu ni morali. U izvješću iz 2017. utvrđeno je da se više od 220 milijardi linija COBOL koda još uvijek koristi. COBOL, usput, označava zajednički poslovni jezik i to je ono za što se koristio.

Čak 95 posto bankomata pokreće COBOL, a 43 posto bankarskih sustava izgrađeno je na naslijeđenom programskom jeziku, navodi se u istraživanju starom samo nekoliko godina. Sve financijske institucije poput Bank of America, Citibank i JPMorgan još uvijek zapošljavaju COBOL programere da bi njihov sustav bio u funkciji. Svakog dana u trgovinskom prometu od 3 trilijuna dolara upravlja se COBOL šifrom. Programski jezik je čak ažuriran 2014. godine zbog velikog broja bankovnih transakcija koje se na njega oslanjaju.

Ali nisu samo tvrtke ovisne o COBOL-u. Poput sustava nezaposlenosti u New Jerseyu, mnoge su vladine agencije oslonjene na ovaj programski jezik. Na primjer, Uprava za socijalno osiguranje održava 60 milijuna linija uz pomoć COBOL-a. Odjel za domovinsku sigurnost koristi COBOL za svoje sustave koji prate sve, od zapošljavanja do obrade raznih naknada.

No, kako Steinberg ističe, veliki problem pronalaska nekoga tko je vješt u COBOL-u je taj što ovaj program vrlo star i s vremenom je sve manje informatičara koji su za njega osposobljeni. Prosječna starost programera COBOL-a iznosi preko 50 godina. Federalne agencije plaćaju vrlo visoke premije tim programerima jer mladi programeri ne uče dovoljno o COBOL-u da bi mogli zamijeniti ove radnike koji svakim danom odlaze u mirovinu.

Koronavirus pokazuje da su mnogi sustavi, bilo ekonomski, državni ili u ovom slučaju tehnološki potpuno nepripremljeni za katastrofu.

Međutim, kada je u pitanju COBOL, ovo nam nije prvi put da smo dobili upozorenje o zastarjelom programskom jeziku.

Krenuvši prema prijelazu stoljeća, računalni programeri marljivo su radili na izbjegavanju Y2K buga, problema koji je mogao uzrokovati kvar na glavnim računalnim sustavima na datum koji se mijenjao s 1999. na 2000. godinu. COBOL, koji je korišten za izradu mnogih Y2K- pogođenih sustava, bio je jedan od glavnih programskih jezika koji je ukazivao na ovaj problem zbog načina na koji se obično prikazivala godina koristeći samo posljednje dvije znamenke.

Sad smo dvadeset godina od panike izazvane bugom Y2K, koja je jasno ukazivala na potrebu prelaska s COBOL-a na modernije sustave. Možda ćemo ovaj put napokon upozoriti, upozorava Murphy.

Komentari