Prva pomoć za sjajan srebrni nakit

Piše
Maja Baričević

Dec 22, 2016

Želite zablistati na božićnom domjenku? Ili privući poglede na novogodišnjoj zabavi? Mi vam otkrivamo jednostavne i jeftine načine kako osvježiti nakit od srebra koji ste davno otpisali.

Baš imate onaj savršeni komad nakita i uopće vam se ne nosi jer je potamnio. Zašto se to događa? Na proces tamnjenja srebrnog nakita ili oksidacije utječe zrak, klima, okruženje (držanje nakita u kupaonici ubrzava oksidaciju), parfemi, pa tako i kemija našeg tijela. Oksidacija nastaje neadekvatnim spremištem i ne počinje odmah crnom bojom. Početak je preko žute, narančaste, zelene i drugih boja sve do crne. U nastavku pročitajte kako se riješiti patine uz pomoć sredstava iz kuhinje i kupaonice.

1. Soda bikarbona – jednostavno rješenje iz kuhinje za sjajan nakit

baking-soda-768950_1280

Soda bikarbona je jeftino rješenje za skidanje patine s nakita

Dovoljna je jedna ili dvije (ovisi o količini nakita koji želite urediti) žličice sode bikarbone koja se rastopi u malo vode i od koje napravite gustu pastu. Četkicom za zube lagano nanesite pastu na patinirani nakit i lagano trljajte. Oprezno, jer soda pršti na sve strane!!! Nakon samo par minuta trljanja vidjet ćete veliku razliku. Ostavite pastu na nakitu otprilike 15 minuta. Za potpuno zadovoljstvo i sjaj potopite nakit u običnu coca-colu i ostavite da djeluje oko 20 minuta. Isperite nakit i dobro posušite.

Evo još neka rješenja za čišćenje nakita sa sodom bikarbonom:

  • 2 žličice sode bikarbone potopiti u pola šalice alkoholnog octa i ostaviti 2 do 3 sata da djeluje. Ukoliko je riječ o jačoj oksidaciji, ostavite da djeluje cijelu noć. Isprati hladnom vodom i osušiti.
  • Potopiti nakit u pola šalice rakije, dodati 1 žličicu sode bikarbone i ostaviti da djeluje cijelu noć. Ujutro isprati u hladnoj vodi i dobro osušiti.
  • Pomiješajte 2 žličice soli, 2 žličice sode bikarbone i dodajte malo vode pa napravite pastu. Nanesite na nakit i ostavite da djeluje 20-tak minuta. Nakon toga lagano krpicom ispolirajte. Isperite i dobro osušite.

2. Pasta za zube – jeftino rješenje iz kupaonice za vaš nakit

U ovom sredstvu za pranje zubi nalazi se fluor koji nije samo dobar za higijenu zubi i usne šupljine nego je dobar i za vaš nakit. Nanesite pastu za zube na oksidirani nakit. Starom, mekanom četkicom za zube laganim kružnim pokretima trljajte po nakitu do željenog sjaja. Isperite u toploj vodi i dobro osušite.

srebrni nakit

Održavanje srebrnog nakita

Interesantna je činjenica da je najbolje izbjegavati kontakt srebrnog nakita s namirnicama kao što su majoneza, senf ili jaja jer imaju veliku koncentraciju sumpora. Za najbolje održavanje preporučujemo vam držanje zlatnog, srebrnog i brončanog nakita u zatvorenim kutijicama koje nisu izložene velikim temperaturnim i vremenskim promjenama. Staklene ili keramičke kutijice bile bi idealne jer vuna i guma ubrzavaju proces nastanka patine.

Izvor: Facebook

Soda bikarbona – prva pomoć kod njege stopala

Komentari