Kad Hrvatica preseli u Bugarsku

Piše
Kristina Josić

Apr 14, 2015

Navikli smo na priče o preseljenju na Zapad, o potrazi za boljim prilikama tamo u bijelom novom svijetu. Ipak, malo iznenadi kad čujemo za priču o odlasku istočnije. I to samo malo istočnije.

Već godinu dana živim u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Uspoređujući mentalitet Hrvata i ovdašnjih stanovnika, mogu reći da smo dosta slični. Ljudi su prijateljski raspoloženi i spremni pomoći. Zasad sam imala više pozitivnih, nego negativnih iskustava. Nažalost, situacija u zemlji nije bajna pa su česte sitne krađe. Po autobusima, tramvajima i shopping centrima haraju džepari, tako da se turistima savjetuje da pripaze na torbe i novčanike.

Noćni život u Sofiji je bogat, a ponuda je šarolika – od Chalge (što bi mi nazvali cajkama), preko rocka, metala, komercijale, pa čak i klubova u kojima se može čuti Dubioza Kolektiv i ostali nama poznati izvođači. Cuga je dosta jeftina. Ovdje je običaj prije izlaska otići s društvom prvo do nekog restorana, a zatim u klub.

U Bugarskoj postoji zanimljiv običaj darivanja crveno-bijelih narukvica za dan Babe Marte koji se slavi 1. ožujka. Narukvice se ne skidaju do proljeća, a svaka osoba odlučuje kada će je skinuti. To uglavnom ovisi o tome je li sunčano ili je li dan bio pozitivan. Narukvice se ne bacaju, već se vežu na grane drveta u cvatu. Izvršenje ovog običaja služi za dobru sreću.

Photo galerija (5 slika)

Hrana je posebna priča. Definitivno nije ono na što sam navikla – ćevapi, pljeskavice i kobasice. Mljeveno meso je poprilično jakog okusa zbog raznih začina koje mu dodaju. Prilično je popularna banica, što bi bio ekvivalent bureku, i buza, pizza od žitarica koja može biti slatkasta ili slana.

Ljepotom me, osim Sofije, osvojio i grad Kazanlak čiji je ponos dolina ruža i gdje se svake godine u svibnju održava Festival ruža. Grad je tada pun turista iz cijeloga svijeta, ulice mirišu po ružama i mogu se pronaći raznoliki proizvodi kojima je ona glavni sastojak. Bugarska je lijepa zemlja, bogate povijesti i prekrasne prirode. Svakome bih savjetovala da je posjeti.

M. B.

Komentari