Rektori o državnoj maturi i izbornim nastavnim predmetima

Piše
Petra Haleš

svibnja 07, 2020

Donosimo vam priopćenje o stavu rektora hrvatskih sveučilišta o državnoj maturi i izbornim nastavnim predmetima.

Državna matura je konsenzusom prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika. O zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište.

Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama. Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika? Smatramo da nikako nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature.

Pozivamo učenike i učenice da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti. Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana.

S nama nije održan sastanak, razgovor ni dogovor oko (iz)ostavljanja izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini. Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti. 7. svibnja 2020.

Priopćenje su potpisali rektor Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednik Rektorskoga zbora prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Foto: x-ica

Komentari