Riješite ljetnu nadutost namirnicama iz vaše kuhinje

Piše
Petra Haleš

Aug 01, 2019

Nadutost je vrlo neugodna, pogotovo za vrijeme ljetnih mjeseci kada nosimo najmanje odjeće i borimo se s teškim vrućinama.

Pored toga, sprječava nas u normalnom funkcioniraju, bilo na poslu, fakultetu ili u običnom izlasku na kavu jer se nikako ne možemo opustiti zbog konstantnog ‘balona’ koji nam opasava tijelo.

Ona ne mora označavati da se nešto loše događa u vašem organizmu, eventualno da unosite neke namirnice koje vas jače napuhuju pa im treba smanjiti djelovanje.

Na svu sreću, postoje i načini kako prehranom možemo smanjiti nadutost, a većina tih namirnica je sezonska i vrlo ju je lako za nabaviti, ako ju već i nemate u hladnjaku.

Krastavci

Poznato je da se krastavci koriste i za smanjenje podočnjaka, a jednako tako djeluju i na smanjenje nadutosti u trbuhu. Cynthia Sass, poznata nutricionistica koja je osmislila čarobnu vodu protiv nadutosti i specijalist je za vječne probleme povezane s probavnom i opsegom struka, kaže kako krastavac pozitivno djeluje na nadutost zbog kvercetina, antioksidansa i biljnog pigmenta iz skupine flavonoida.
Dodaje i kako krastavci sadrže antiupalne sastojke u sebi.

Najbolje ih je narezati i jesti takve kakve jesu na salati ili napraviti osvježavajuću vodu s njima i zamijeniti njome sve slatke i gazirane napitke.

Banane

‘Zvijezde’ voćnog svijeta, banane, bogate su kalijem, kao i avokado, kivi, naranče i pistacije, te sprečavaju nakupljanje vode u tijelu tako da reguliraju razine natrija i tako smanjuju nadutost uzrokovanu unosom soli.
Pune su i vlakana, koja pomažu kod konstipacije ili usporene probave.

„Nadutost može biti uzrokovana i konstipacijom“, kaže Sass. „Ako niste u mogućnosti eliminirati ostatke iz svog probavnog trakta, bit ćete ‘začepljeni’, kako bi se reklo, što dovodi do nadutog trbuha“.

Jogurt s probioticima

Dobre bakterije iz fermentiranih mliječnih proizvoda, probiotici, pomažu reguliranju probave i prvaci su u održavanju općenitog zdravlja vašeg probavnog trakta i imuniteta. Mogu se i uzimati kao dodatak prehrani, ali ih možete dobiti i iz vašeg najdražeg jogurta koji ima aktivne kulture u sebi.
Možete mu dodati žlicu meda, šaku najdražeg voća, mueslije, zobene pahuljice ili žličicu pekmeza za slatku notu.

Više na: wish.hr

Komentari