Riješite se glavobolje nakon slavlja

Piše
x-ica tim

Dec 31, 2017

Glavobolja nakon slavlja – onaj osjećaj u glavi i tijelu kada pomisliš što mi je to trebalo ne treba dodatno opisivati, sigurni smo da ga svi poznajete. No, kada nastupi glavobolja, kasno za kajanje. Večeras je najluđa noć u godini, oboružajte se znanjem što izbjegavati i dobro zapamtite kako si sutra ujutro olakšati život. Ne vjerujemo  da će vam biti do čitanja savjeta.

Izbjegavajte crno vino

Nije mali broj ljudi koji tvrdi da im konzumacija crnog vina dan poslije donese glavobolju. To je vjerojatno zbog tanina (kemijske tvari kojima su bogata crna vina). Idealno rješenje bi bilo stati s pijenjem nakon prve čaše, odnosno ograničiti unos alkoholnih pića ili pokušati ne miješati vrste alkohola. To bi vam svaka majka rekla.

Namirnice koje pogoršavaju glavobolju

Jutro poslije trebali bi izbjegavati namirnice poput alkoholnih pića, dimljenih i fermentiranih proizvoda, paprika, salama, konzerviranog mesa, sireva, graha, graška, kupusa, lješnjaka i umaka od soje.

Također, nemojte pretjerivati s kavom, čajem, kolom, vinom, umacima, maslacem, pršutom, konzerviranom hranom, jogurtom, vrhnjem, lukom, limunom, bananama i čokoladom.

Biljem protiv glavobolje

Ako znate da ćete popiti koju čašicu ili kriglu previše, pripremite si na vrijeme svoju malu biljnu apoteku.

Pomoći će svježe pripremljen čaj od lavande i čaj od gospine papučice (europska vrsta orhideje). Također, pomoći će ako utrljate ulje lavande na sljepoočnice.

head-953148_1280

Čaj za jutro poslije pijanke

Pripremite si čaj ili ako niste u stanju, zamolite nekog da vam ga skuha.

Potrebno vam je:

  • 30 g metvice
  • 20 g matičnjaka
  • 10 g gorke naranče
  • 10 g lavande
  • 10 g kamilice
  • 10 g kadulje

Ovu mješavinu prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 10-tak minuta. Procijedite i pijte tijekom dana po mogućnosti prije jela.

Ako vam ni to ne pomogne, jednostavno se pokušajte opustiti u kupki u koju ste prethodno stavili par kapi eteričnog ulja (pripazite na količinu eteričnog ulja zbog visoke koncentracije, potrebno je svega po kap od svakog) mente, eukaliptusa, lavande i kamilice.

Izvor: 1000 praktičnih savjeta za svako domaćinstvo

Komentari