Rimac Automobili: Uspješno surađujemo sa studentima

Piše
Ana Leko

Apr 11, 2016

Zagreb Auto Show završio je sinoć, ali će se o njemu još dugo pričati jer je zaista bio spektakularan, a nama posebno zanimljiv zbog nekoliko hrvatskih izlagača. Naravno, ne treba ni napominjati da su Rimac Automobili zasjenili i najveće svjetske proizvođače.

Operativna direktorica Rimac Automobila, Monika Mikac, bez obzira na gužvu i kaos oko Zagreb Auto Showa izdvojila je malo vremena i porazgovarala s nama o tvrtki, planovima, ali i suradnji sa studentima.

Početak i uspon

Priču koja je trajala godinama teško je ispričati u par rečenica. Ali Monika Mikac nam je ukratko ispričala o početku i usponu ove globalno poznate tvrtke.

Mate Rimac oduvijek je želio raditi automobile. Prije 5 godina kupio je staru BMW kockicu već složenu za utrke. Za vrijeme jedne utrke benzinski se motor zapalio pa je Mate razmišljao što napraviti i odlučio je pretvoriti taj BMW u auto na struju.

Prvu preradu Mate je napravio samostalno, kupio je najbolje dijelove i sve složio, ali nije bio zadovoljan performansama te je zaključio da bi se sve to moglo napraviti puno bolje.

Okupio je ekipu i krenuli su sami proizvoditi dijelove. Cilj im je bio stvoriti najbolji automobil na svijetu, a smatrali su da je elektropogon najpogodniji za to.

Malo po malo stvorila se tvrtka Rimac Automobili. Željeli su stvoriti supsersportski automobil u rangu Bugatija, Paganija i sličnih luksuznih vozila. S vremenom je nastao Concept_One.

Mate je znao što želi od automobila, polako je okupio tim i uspjeli smo to ostvariti.

Najpoznatiji proizvod Rimac Automobila, Concept_One prvi put je predstavljen 2011. godine na najvećoj svjetskoj izložbi automobila Internationale Automobil Ausstellung u Frankfurtu.

Reakcije su bile i više nego pozitivne, a mnogi su nas proglasili najvećim iznenađenjem u Frankfurtu.

Photo galerija (17 slika)

Na Zagreb Auto Show stigao je zli brat prvog Rimčevog koncepta – Concept_S koji je nedavno imao premijeru na Ženevskom sajmu automobila.

Ovu pravu automobilističku poslasticu smo direktno iz Ženeve doveli na Zagreb Auto Show i nadamo se da su svi posjetitelji uživali. Osim samog automobila posjetitelji su mogli vidjeti i naš Greyp Bicikl te kako izgleda pogonski sustav najsnažnijeg električnog automobila.

Rimac Automobili proizvode električne supersportske automobile, ali i cijelokupni električni pogon, baterijske pakete, motore, kontrolere. Pokušavamo maksimalno proizvoditi unutar same tvrtke. Na taj način smo stekli jako puno know howa te drugim tvrtkama osim komponenti možemo ponuditi i usluge razvoja.

Suradnja sa studentima

Upravo te usluge ono su što Rimac Automobili omogućuju studentima, uz mentorstvo, savjetovanja i druge oblike pomoći. O tome nam je ispričao Aco Momčilović iz ljudskih resursa Rimac Automobila. Ova tvrtka sponzor je FSB Racing teamu i Ritech Racing Teamu, s kojima surađuju na mnoge načine.

Prvenstveno im pomažem s mentorstvom i ekspertnim savjetima, a zatim s omogućavanjem korištenja nekih naših strojeva i alata. Naravno, gdje god treba pomažemo im i financijski, kroz doniranje potrebnih materijala.

Rimac Automobili imaju ugovore o partnerstvu s više fakulteta pa tvrtka pomaže studentima kroz odradu studentskih praksi oko izrade diplomskih radova i kroz zaposlenja studenata.

U svakome trenutku na nekome od naših manjih projekata radi više studenata s FSB-a i FER-a. Također i prema potrebi na fakultetima držimo predavanja i radionice.

Nedavno je ovoj tvrtki uručena nagrada Zlatni indeks za stručnu potporu i pomoć. Ta je nagrada potvrda kontinuiranog ulaganja u studente i odnose s fakultetima.

Nagrada nas je potaknula da još više povećamo i planiramo našu suradnju. I kroz donacije i financiranje nekih projekata, ali i kroz sve oblike suradnje koje smo imali do sada. Broj fakulteta s kojima surađujemo će se svakako još povećati. Gotovo sa svima koji su nam se proaktivno javili s nekim prijedlogom uspjeli smo dogovoriti neki oblik partnerstva. Zadnji je bio ETFOS s kojima smo dogovorili korištenje njihove stranice za razvoj karijera studenata.

S obzirom na broj otvorenih prijava koje stižu na adresu tvrtke, ali i aktivnu komunikaciju s profesorima koji daju svoje preporuke, Rimac Automobili će nastaviti uzimati sve veći broj studenata koji će dobiti priliku dokazati se u realnim radnim uvjetima.

Velik broj naših kolega je upravo tako i zaposlen u tvrtki. Nama je cilj zaposliti one najbolje i za to će sigurno biti prilike i otvorenih pozicija.

Komentari