Romeo i Julija na balkanski način

Piše
Diana Radobuljac

Oct 29, 2015

Legenda o vječnoj ljubavi stiže nam iz Banja Luke. Postala je simbol grada i nezaobilazna znamenitost pri posjeti Banja Luke, ali i hram ljubavi, gdje domaći stanovnici u nadi da će pronaći pravu ljubav, svakog dana pale svijeće na Safikadinu grobu. 

Legenda kaže da se Safikada zaljubila u austro-ugarskog vojnika koji je čuvao stražu na zidinama Kastela, tvrđave koja se nalazi u centru Banja Luke. No, nažalost, ljubav koji su gajili jedno prema drugome, naglo je prekinuta naredbom o pokretu Austro-Ugarske vojske.

Safikada je ostala u Banja Luci čekajući da joj se vrati njezin vojnik, koji joj je to i obećao. No, ubrzo do nje dolazi tragična vijest o njegovoj smrti na bojištu.

To ju je natjeralo da sljedeći dan, obučena u prekrasnu bijelu vjenčanicu, stane pred top na Kastelu koji je označavao podne i počini samoubojstvo. Legenda kaže da su posljednje riječi koje je izgovorila bile: ˝Biti ću ti vjerna do groba.˝ Njezino tijelo palo je na mjestu gdje se danas nalazi njezin grob i spomenik na njihovu vječnu ljubav. Posjetite li Banja Luku, ovaj spomenik možete pronaći preko puta tvrđave Kastel koja se nalazi u samom centru grada.

Foto: Diana Radobuljac

Komentari