Fenomenalni ruin pubovi Budimpešte

Piše
Jelena Prpoš

svibnja 29, 2016

Prastari namještaj, psihodeličan interijer, neobnovljene fasade i hladni metal industrije, samo su neki od opisa jednog od fenomena Budimpešte –ruin pubova. Ovi napušteni prostori pretvoreni u klubove postali su popularni unazad petnaestak godina i pravi su spoj prošlosti i sadašnjosti.

Budimpešta uistinu zna iskoristiti potencijal praznih, napuštenih prostora te je razne ruševine pretvorila u mjesta mladosti, potencijala i budućnosti. Kroz takozvane ruin pubove grad doživljava svojevrstan preporod te na vidjelo dolazi sva snaga kreativnosti. A što je više ovakvih prostora, to je i više mjesta za nove sadržaje, promjene, ali i niske rente.

ruin pub

Zahvaljujući ruin pubovima noćni se život Budimpešte uvukao u pore industrijskih i radničkih četvrti. Zvukovi basa počeli su odjekivati iz tvorničkih napuštenih prostora koji su postali mjesto zabave zahvaljujući šarmu i idejama. Fenomen ruin pubova proširio se i po ostalim većim europskim gradovima poput Berlina ili Londona. No jedino u Budimpešti niču kao gljive nakon kiše te su svojevrsna turistička atrakcija. Zahvaljujući i domaćim ljubiteljima noćnih provoda i glazbe postali su garantirana formula uspjeha i zarade. Uostalom, u Budimpešti su se i prvi put pojavili.

ruin pub

Na mađarskom se nazivaju Rom Kocsma, odnosno barovi ili pubovi u ruševinama. Nastali su u staroj židovskoj četvrti Budimpešte koju je devastirao Drugi svjetski rat. Danas ti prostori ukazuju na količinu napuštenih objekata Budimpešte, ali i svojim životom su svojevrsna brana od zaborava i rušenja.

ruin pub

Ako se pita one koji u njih zalaze većina će se složiti kako ovi barovi imaju dušu. Nije im toliko bitno ni uređenje (ionako je to nabacan stari namještaj 🙂 ), ni umjetnički pečat koji ovi prostori imaju, ni glazba, ni piće. Zapravo sve to zajedno, taj jednostavan koncept tjera ih da im se nanovo vraćaju. Kod uređenja ruin pubova ne mijenja se bitno zatečeno stanje. Nema renoviranja već samo manje intervencije. Nerijetko to nisu samo barovi već i prostori u kojima se odvijaju projekcije filmova, kazališne predstave, koncerti…

Simple Garden je svojevrstan pionir ruin barova. Nastao je 2001. godine i nekoliko je puta mijenjao lokaciju. Danas se nalazi u jednoj od najživljih ulica Budimpešte i omiljeno je mjesto turista. Svojim uređenjem podsjeća na second hand trgovinu, a njegovi sadržaji se ne zaustavljaju samo na piću i glazbi već i kino projekcijama na otvorenom ili izložbama.

ruin pub

Još jedan tipičan primjer ruin puba je i Instant klub. Stara zgrada i derutni zidovi s psihodeličnim uređenjem i letećim životinjama euforičnu masu ostavljaju bez teksta. To je jedno od najpopularnijih mjesta za izlazak, a prostire se na čak pet katova u kojima se guraju tisuće ljudi.

ruin pub

Doboz bar nosi naziv i premium. Što zbog količine ljudi koja unutra stane, njih čak 1500, što zbog ponude pića. Svidjeti bi se mogao svima koji vole umjetnost jer je bogat inastalacijama mađarskih umjetnika. 

ruin pub

Fogas Ház ili u prijevodu Kuća zubi godinama je bio okupljalište umjetnika te je i danas mjesto kulturnih susreta. A Grandio bar često nazivaju i urbanom džunglom zbog brojnog drveća. Ujedno je i hostel u kojem se doručak poslužuje do 14 sati. Naravno, zbog partijanera.

ruin pub

Kertem je bar koji je jednako posjećen i danju i u večernjim satima. Razlika je samo u piću na stolovima. Limunadu noću mijenja pivo. U Mazel tovu se nudi i hrana. I to s istoka poput humusa ili falafela.

U svakom slučaju, ako vas put navede u Budimpeštu, nikako nemojte propustiti posjet barem jednom od ovih po svemu zanimljivih i zabavnih ruin pubova 🙂

Komentari