Simptomi nedostatka vitamina i minerala

Piše
Petra Haleš

Oct 16, 2019

U ovisnosti od toga kojih vitamina i minerala nema dovoljno u našem organizmu tijelo nam šalje specifične znakove. Kako ih prepoznati?

Nedostatak vitamina i minerala sprječava pravilno funkcioniranje organizma. Zbog toga nastaju simptomi koji pokazuju deficit konkretne hranjive materije.

Za rješenje ovog poremećaja najbitnija je raznovrsna i pravilna prehrana. Međutim, ako su simptomi izraženi i ne prolaze s promjenom prehrambenih navika, neophodni su savjeti liječnika, a po potrebi nadoknada u obliku tableta ili dodataka prehrani.

Pa krenimo redom…

Vitamin A – nedostatak uzrokuje suhoću očiju, noćno sljepilo, perut i česte proljevaste stolice. Da biste ga nadoknadili, jedite mrkvu, tikvu, tunu i batat krumpir.

Vitamin C – na deficit ovog vitamina ukazuju slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni tlak i krvarenje desni ili nosa. Nadoknadite ga iz limuna, grejpfruta, naranči, svježe paprike…

Vitamina D – dugotrajan nedostatak ove hranjive materije utječe na kvalitetu kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave akni na bedrima, rukama, obrazima i stražnjici. Jedite više ribe, orašastih plodova, jaja i mliječnih proizvoda.

Vitamin B – kada organizam ne dobija dovoljno ovog vitamina javit će se ispucale usne, problem s kosom poput opadanja i loše kvalitete, crvenilo kože… Najviše ga ima u mahunarkama, mesu, jajima…

Kalcij, kalij i magnezij – ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, vjerojatno vam nedostaju minerali. Da biste riješili ovaj problem u prehranu treba uvesti banane, paradajz, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput špinata i kelja.

Željezo – manjak ovog minerala manifestira se bljedilom, vrtoglavicama, stalnim osjećajem hladnoće i otežanim disanjem. Na trpezu dodajte više ribe, konjskog mesa, svježeg zelenog povrća, orašaste plodove…

Komentari