Speed datingom do studentske sobe

Piše
Petra Haleš

svibnja 27, 2019

Partner iz snova u nekoliko minuta! To obećava speed dating. O čemu se radi?

Studenti iz njemačkog grada Würzburga u saveznoj pokrajini Bavarskoj, u potrazi za sobama u zajedničkim studentskim stanovima počeli su koristiti načelo speed dating. Evo o čemu je riječ.

Svakodnevno mnoštvo mladih sjedi za stolom omiljenog studentskog kafića “Keller Perle” i napeto iščekuju tko će im se na nekoliko minuta pridružiti. Oni traže cimera ili cimericu za slobodnu sobu u stanu koji žele podijeliti. U pozadini svira glazba, a svaki stol u lokalu je zauzet. Svi na majicama imaju kvačicom pričvršćen papirić na kojem piše što traže ili nude.

Na znak voditelja kreće akcija. Studenti imaju pet minuta vremena upoznati svoje potencijalne nove cimere. Voditelj tada završava ove razgovore i nudi priliku novim kandidatima da se predstave.

Umjesto da sa svakim zainteresiranim  ugovore termin, u “Keller Perli” mogu bez komplikacija napraviti uži izbor prihvatljivih kandidata. Tijekom speed datinga za sobe izbor kandidata je ogroman. Na jednog ponuđača dolazi njih pet.

“Nama je prije svega važno da to nije samo potraga za sobom. Među nama mora biti i “kemije”. Važno je da možemo zajedno sjesti, kuhati, a povremeno zajedno i izaći”, kaže 26-godišnja Suzan.

“Nestašica studentskih stanova vrlo je raširen problem”, objašnjava organizatorica Kristina Helmerih.

U Njemačkoj je gimnazijsko obrazovanje skraćeno s devet na osam godina. Stoga su ove godine u studentske klupe sjele dvije generacije studenata, pa je potraga za studentskim stanovima postala još teža. Ali, tijekom speed datinga ne potpisuju ugovore o najmu. Čak i ako se studenti jedni drugima na prvi pogled izuzetno svide, nitko neće uzeti sobu a da je prije toga ne vidi. Svejedno, ovaj speed dating štedi vrijeme i novac. Ne moraju plaćati oglase i dogovarati termine za posjetu stanovima.

Ukoliko vam je ideja originalna zašto to ne pokušati i kod nas nešto slično?

Komentari