Ustrojit će se studij domovinske sigurnosti

Piše
Lorena Sikavica

Sep 05, 2019

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i rektor prof. dr. sc Damir Boras potpisali su u ime Vlade Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti.

Potpisivanju Sporazuma koje je jučer održano na Sveučilištu u Zagrebu nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman general-bojnik Mate Pađen sa suradnicima, prorektori Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga i red. prof. art. Mladen Janjanin te pomoćnica rektora prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić.

Na temelju potpisanog Sporazuma, za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti, ustrojit će se poslijediplomski specijalistički studij, što predstavlja nastavak izvrsne višegodišnje suradnje koja je ostvarena između Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazumom se u Hrvatskoj prvi put ustrojava studij domovinske sigurnosti.

„Jedan od strateških ciljeva ove Vlade uspostava je i razvoj sustava domovinske sigurnosti, a poslijediplomski specijalistički studij domovinske sigurnosti izravan je doprinos tome. Ovaj studij osigurati će interdisciplinarni model obrazovanja i istraživanja te pružiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti. Također, predmetni studij bit će temelj za standardizaciju procesa u sustavu i nadogradnju stečenih kompetencija kroz vježbe i praksu“, istaknuo je ministar Krstičević, dodavši kako je cilj studija stvoriti pretpostavke za proaktivni pristup sigurnosti, učinkovitiji rad i daljnji razvoj sustava domovinske sigurnosti.

„Naša je želja sinergijski iskoristiti sve postojeće obrazovne i istraživačke kapacitete svih institucija sustava domovinske sigurnosti i sveučilišne zajednice, a u smjeru razvoja strateškog partnerstva za sigurnost“, poručio je ministar.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras također je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom obrane i Hrvatskim vojnim učilištem, koja je rezultirala uspješnim razvojem sustava vojne izobrazbe.

“Sretni smo što u našoj 350. obljetnici potpisujemo ovaj sporazum koji je temelj naše daljnje suradnje”, istaknuo je prof. dr. sc. Damir Boras, zahvalivši ministru Krstičeviću, predstavnicima MORH-a i HVU-a, te poručio kako će Sveučilište u Zagrebu dati punu potporu transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost.

Komentari