Srednji prst su pokazivali i stari Grci

Piše
Mateo Galić

Nov 15, 2017

Jedna Amerikanka nedavno je pokazala svoje mišljenje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu tako što mu je pokazala srednji prst. Što simbolizira ova gesta i od kada je zapravo u “uporabi”?

Pokazivanje srednjeg prsta vrlo je nekulturna, primitivna i vulgarna gesta kojom pokazujemo drugoj osobi mišljenje o njoj. Kada su ljudi počeli pokazivati srednji prst kao znak negodovanja i određene vrste bunta?

“Znamo da povijest tog gesta seže bar do vremena stare Grčke. Pokazivali su ga u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno s drugim vulgarnim gestovima, poput “mahanja” penisom. Iz povijesnih spisa znamo da se gest koristio i na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. To se tada zvalo “Digitus Impudicus” ili “drski prst”, rekao je Benjamin Bergen, šef Jezičke i kognitivne laboratorije Univerziteta u San Diegu za Vice.

Nitko ne može, sa stopostotnom sigurnošću, reći što je originalni “drski prst” značio, ali znanstvenici su prilično sigurni da je to predstavljalo penis.

“Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je “falusni gest”, izjavio je ugledni antropolog Dasmond Morris za BBC.

Prvi pismeni trag o pokazivanju srednjeg prsta ostavio je Aristofan u komediji “Oblaci” iz 424. godine prije naše ere. Prvi čovjek kome je, zvanično, srednjim prstom “poslana poruka” bio je filozof Sokrat, kome u tom komadu lik pod imenom Strepsijad pokaže srednji prst, praveći se da je to ukrućeni penis. Sokrat je u “Oblacima” prikazan kao netko tko kvari atensku mladež.

Sljedeći put “srednjak” se spominje u knjizi “Životi i mišljenja znamenitih filozofa” Diogena Laertija u 3. stoljeću prije Krista, i također je pokazan jednom filozofu.

Gest se pojavljuje u više komada napisanih u doba starog Rima, a prema nekim izvorima, zloglasni imeperator Kaligula tjerao je podanike da mu, umjesto ruke, ljube srednji prst, kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsjećao na penis.

Kako god bilo, nikada nemojte svoje nezadovoljstvo iskazivati na ovaj način, ima i puno civiliziranijih i učinkovitijih metoda.

Komentari