Sretan rođendan Bob Dylan

Piše
Mateo Galić

svibnja 24, 2019

Na današnji dan, 24. svibnja 1941. godine, u Duluthu u Minnesoti, rođen je američki pjevač, skladatelj i pjesnik, Robert Allen Zimmerman, svima poznatiji po imenu Bob Dylan.

Bob Dylan je jedan od najvećih kantautora  20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih godina. Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike. stoljetnih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi.

Najpoznatije su njegove pjesme Blowin’ in The Wind, The Times They Are A-Changin’, Like a Rolling Stone, Just Like A Woman, All Along the Watchtower, Lay Lady Lay i druge.

Utjecaj Boba Dylana na rock glazbu je ogroman. Prvi je inzistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje odškrinulo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasom. Jedan je od prvih koji je svirao folk rock, na što ga je potakla obrada njegove pjesme Mr Tambourine Man, grupe Byrds, te country rock.

Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u povijesti – Blonde on Blonde iz 1966. godine, a njegove su tada još neobjavljene snimke s grupom The Band razlog nastanka bootleg albuma The Great White Wonder iz 1969. godine, prvog bootlega u povijesti rock glazbe.

Svira gitaru, usnu harmoniku i glasovir. U četrdeset i pet godina umjetničkog rada objavio je 44 albuma među kojima su najzapaženiji The Freewheelin’ Bob Dylan, Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire te noviji Love and Theft i Modern Times.

Koncerte u Hrvatskoj održao je 13. lipnja 2008. na Radar festu u Varaždinu  i 7. lipnja 2010. u Zagrebu.

Izvor: Wikipedija

Komentari