Stanje kod nas nije stimulativno, ali ni nepopravljivo

Piše
Iva Bucić

Mar 23, 2017

Iako je opće okruženje za mlade u Hrvatskoj sve samo ne stimulativno, stanje i dalje nije nepopravljivo, a na VERN’-u ističu da je ključan, dugoročno gledano, strateški odnos prema upravljanju ljudskim potencijalima.

Iako ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u ovoj godini najavljuje rekordnu turističku sezonu, nastavak i konačnu stabilizaciju javnih financija te stopu rasta BDP od 3,1 posto, malen broj mladih dijeli njegov optimizam s obzirom na to da je svaka druga osoba do 25 godina u Hrvatskoj nezaposlena.

stanje

Ministar Ćorić

Na panelu pod nazivom Mladi i (ne)zapošljavanje – više strategije, manje odljeva mozgova ministar Ćorić podsjetio je na nedavno predstavljen paket mjera aktivne politike zapošljavanja, za čije je provođenje predviđeno milijarda i pol kuna.

Posjetite portal o politikama zapošljavanja

Panel rasprava organizirana je povodom pokretanja prvog diplomskog stručnog studija Upravljanje ljudskim potencijalima u Hrvatskoj, a uz ministra u raspravi su sudjelovale Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ivana Krajinović, direktorica ljudskih potencijala Styrije Hrvatska te Kristina Priseker, savjetnica za programsko vođenje VERN’ovog studija Upravljanje ljudskim potencijalima.

S obzirom na iseljavanje i negativan prirast stanovništva, neusklađenost obrazovnog sustava i tržišta rada te ograničene mogućnosti privlačenja stranih radnika u Hrvatsku, panelisti su zaključili kako je upravo strateški odnos prema upravljanju ljudskim potencijalima ključan kako bi se osigurala dugoročna perspektiva organizacija u privatnom i javnom sektoru.

Više informacija potražite ovdje.

Komentari